Ovidiu Popa: PSD va deveni, în următorul ciclu electoral, un partid al tinerilor

“PSD va fi un partid al tinerilor şi al elitelor, ca nucleu”.

Recunosc, în primă fază m-a intrigat afirmaţia tânărului Ovidiu Popa. Prejudecăţile şi statisticile din sondajele recente mă îndreptăţeau să-l contrazic, dar l-am rugat să vină cu argumente.

“Uite, eu am 31 de ani. Şi ca mine, în PSD, la Vâlcea, organizaţie pe care o cunosc, sunt mulţi. Şi sunt tineri licenţiaţi, tineri care lucrează în mediul privat, tineri care au citit biblioteci şi cu care poţi dezbate, cu argumente, orice temă. Analiştii afirmă eronat că segmentul şcolit al tinerilor merge obligatoriu spre dreapta şi că PSD este un partid prea conservator şi prea închistat. O eroare fundamentală. Suntem la 26 de ani de la revoluţie, deci au trecut peste 20 de ani de când,  în mod gratuit, arma opoziţiei mergea pe nişte clişee întârziate.”

“Comunism?”

Ovidiu Popa zâmbeşte. “Am 31 de ani şi vin din privat. Ca mine mai sunt şi alţi tineri care au propriile afaceri. Merge concluzia asta? Eu zic că nu. Apropos, laburiştii britanici au un nucleu dur format din tineri. Cambridge şi Oxford sunt medii academice de stânga. Avem o elită franceză concentrată pe stânga, elita universitară din ţările occidentale este una de stânga şi sunt convins că nu găseşti acolo fani Marx şi Engels (parcă ăştia erau părinţii materialismului ştiinţific). România nu iese din afara ecuaţiei europene, abia acum începe să meargă pe aceeaşi axă. De aceea spun că PSD va fi partidul cu un nucleu al tinerilor, al tinerilor educaţi, al tinerilor universitari şi al tinerilor care practică o meserie cu pasiune, al celor responsabili de viaţa lor, dar şi de a celor de lângă. PSD nu este partidul bogaţilor, este partidul ideilor, al altruismului, al inovaţiei, al pionieratului. Nu merge pe vedete, merge pe echipă. Vâlcea este un exemplu de partid care a reuşit să predea o ştafetă, într-un mod de catifea, tinerilor. Nu a fost greu, pentru că noi, cei din PSD, în timpul regretatului Ion Cîlea sau al lui Vlădoiu, noi, mă refer la mine, la Adi Popa, la Lucian sau la preşedintele Constantin Rădulescu şi la mulţi alţii,  noi eram cei care ne trezeam la ora 6, iar la 7 mergeam în linia I în campaniile electorale. Atunci s-a sudat această generaţie de azi a PSD Vâlcea. În satele vâlcene, acolo unde prietenia a precedat politicul. Există acea solidaritate, acea libertate de opinii, s-a creat un spirit, o stare de spirit. Din 2007, pot spune că eu am trăit, în acest partid, printre oameni frumoşi, deschişi, fără făţărnicii şi false aure sau orgolii”, zice Ovidiu Popa.

Mai mult, Ovidiu spune că e momentul ca tinerii care nu au făcut până acum politică să nu mai stea în tribună, ci să intre pe teren.

“România, din păcate, trebuie să o spunem, nu are o educaţie politică. Lipseşte şi, de aceea, auzim mereu clişeul: “Nu merg la vot, pentru că orice aş vota, mie nu o să-mi fie bine. Politicienii sunt corupţi, ineficienţi, trag pentru interesul propriu“. Nu e chiar aşa. Mie, familia mi-a dat o educaţie, nu una politică neapărat, părinţii mei nu au fost membri activi ai vreunui partid, dar ei mi-au trasat direcţia civică,  cea a responsabilităţii, a unei etici, aceea “de a nu te face de râs şi de a nu ne face de râs”. Educaţia civică vine în paralel sau la pachet cu educaţia politică. Ştiţi ce mi-au spus multe bunici în comunele din Vâlcea? “Mă bucur mult că stai şi ne asculţi, că ai răbdare”. Aici este cheia. Intri în politică atunci când ai răbdare şi ştii să asculţi şi încerci să ajuţi. Sunt multe de spus. Dar educaţia politică vine odată cu mediul în care te dezvolţi şi din momentul în care te implici să schimbi sau să îmbunătăţeşti ceva”, conchide  Ovidiu Popa.

Acesta este punctul de vedere al unui tânăr care pe mine m-a intrigat prin prezenţa lui pe listele PSD chiar pe locul I. Şi am vrut să-l cunosc. Am vrut să ştiu de ce Ovidiu Popa a câştigat voturile organizaţiei. Da, este genul de tânăr despre care, de nu se va perverti, dincolo de momentul cafelei de vineri după amiază, vom mai auzi.

Ovidiu Popa, dublu licenţiat: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (Universitatea din Craiova), Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor (Universitatea din Craiova), Master în Drept Privat (Universitatea din Craiova) şi Master în Expertiză Contabilă şi Audit (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu).

Are 31 de ani, este consilier judeţean la CJ Vâlcea, are profesia de Consilier Juridic. A lucrat doar în domeniul privat şi niciodată nu a avut afaceri cu statul. A intrat în PSD în 2007.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *