Ovidiu Popa: Investiţiile prin PNDL 2 în judeţul Vâlcea, au contribuit la o creştere de 7,2% a PIB-ului judeţean

Parlamentarul social-democrat, Ovidiu Popa, spune că datele prognozate de INS pentru anul 2019, sunt îmbucurătoare pentru Vâlcea, ducând judeţul în primele 15 ale României ca dinamică economică.

“Este pentru prima dată când avem o creştere a PIB peste media naţională, asta înseamnă o eficienţă în economie, că au crescut alocările în investiţii. Mă refer doar la PNDL 2, unde pentru prima dată au fost fonduri uriaşe în construcţii de drumuri, şcoli, dispensare. Bani investiţi în economie care au promovat o reacţie pe orizonatală, atragând alte industrii conexe”, spune Ovidiu Popa.

Acesta mai spune că Vâlcea în următorii 5 ani va avea dinamică accelerată, care se va reflecta în veniturile populaţiei, în bunăstare, în calitatea vieţii.

Potrivit INS şi a Comisiei Naţionale de Prognoză, la finalul anului 2019, PIB-ul în judeţul Vâlcea va fi de 2,9 miliarde euro mai mare cu 7,2% decât în 2018 când a fost de 2,7 miliarde de euro, pentru prima dată din 2007(anul integrării), când judeţul Vâlcea depăşeşte creşterea mediei naţională de 7%.

Avansul cel mai mare este în sectorul construcţiilor, atât la nivel de infrastructură cât şi la nivel de construcţii edilitare. Un aspect important este infuzia de fonduri europene (datele AFIR situează Vâlcea pe primul loc în regiune) dar şi a programului PNDL.

dacă ponderea sectorului construcţiilor reprezintă peste 60% din valoare PIB, sectorul Turism este cel de-al doilea, acesta înregistrează cel mai mare salt financiar din ultimii ani, arătând ca pe viitor, acesta ar putea fi de departe o locomotivă a judeţului.

Din păcate, creşterea PIB nu se reflectă la nivel salarial, cu un venit mediu net de aproximativ 2.580 lei, Vâlcea se află pe locul 22, la nivel naţional, deşi în judeţ se înregistrează peste 10.000 dintr-un total de 82.019 de salariaţi care depăşesc pragul de 1000 de euro, salariul brut.

Deputat PSD, Ovidiu Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *