Ovidiu Popa: Fermierii debutanți  vor putea solicita până la două milioane de euro prin noua sesiune AFIR

O nouă sesiune pentru finanțarea proiectelor agricole se va lansa în curând, afirmă deputatul social-democrat, Ovidiu Popa.

Prin intermediul acestui program de finanțare, fermierii debutanți sau cei activitate desfășurată  vor putea solicita până la două milioane de euro și cel mult 90% din valoarea investiției propuse.

“Finanțarea exploatațiilor agricole reprezintă una dintre cele patru măsuri planificate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru perioada următoare, ca urmare a publicării ghidurilor solicitantului în variantă consultativă la finalul săptămânii trecute. Perioada aferentă consultării publice se va încheia în data de 21 mai, astfel că anunțul privind deschiderea sesiunii de primire a proiectelor va fi făcut în curând. Măsura 4.1 din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) va sprijini, la fel ca și în anii precedenți, investițiile făcute de fermieri pentru înființarea sau dezvoltarea exploatațiilor agricole”, susţine parlamentarul vâlcean.

În cadrul măsurii PNDR 4.1, solicitanții eligibili sunt fermierii debutanți, alături de fermierii cu activitate economică demarată și care și-au organizat fermele agricole sub una din următoarele forme: persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială; societate comercială cu răspundere limitată sau pe acțiuni; societate agricolă; grup de producători.

Sunt sprijinite investițiile realizate la nivelul întregului teritoriu al României, atât în zona urbană, cât și în cea rurală.

Ajutorul nerambursabil acordat poate fi de până la două milioane de euro, investiția fiind decontată într-un procent de cel mult 90%.

Cele mai importante criterii de selecție sunt următoarele: sunt încurajate investițiile realizate de către fermele de mici dimensiuni și fermele de familie, acestea obținând un punctaj superior fermelor mari; sunt sprijinite investițiile pentru realizarea lanțurilor alimentare integrate; sunt sprijinite asocierile fermierilor, care dețin exploatații de dimensiuni micii și/ sau medii;  proiectele realizate în zonele cu potențial agricol ridicat vor primi un punctaj superior.

Birou Presa

Deputat PSD Ovidiu Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *