Oteşanu: Statul deschide conturi pentru copii cu dobânzi de 3%; la 1200 de lei depuşi, va fi oferită o primă de 600 lei

Deputatul PSD, Daniela Oteşanu, cunoscută o activistă a drepturilor femeilor şi copiilor a menţionat într-un comunicat de presă avantajele conturilor deschise de stat, pentru copii, unde părinţii pot  depune anual o sumă minimă de 1.200 de lei, astfel încât să poată beneficia de o primă de 600 de lei.

“Guvernul a emis deja în acest sens un act normativ. Astfel, potrivit actului normativ publicat în această săptămână înb Monitorul Oficial, copiilor li se vor deschide automat la trezorerii conturi de economii în care părinții să le depună bani pentru când aceștia vor ajunge la majorat. Ca să-i încurajeze pe părinți să depună anual măcar 1.200 de lei, Guvernul a decis să se acorde, din 2019, prime anuale de câte 600 de lei care să meargă în conturile de economii, iar pentru sumele depuse de părinți să se acorde dobândă de 3%”, spune parlamentarul PSD.

Din textul ordonanței aflăm că acest cont de economii se va deschide automat pentru cei mici, adică fără solicitări de la părinți. “Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți”, prevede ordonanța. Titularul contului poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este cetățean român și nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Nimeni nu va fi obligat să și pună ceva în el, dar cei care vor alege să o facă și vor depune anual, din 2019, cel puțin 1.200 de lei, vor fi cumva bonificați de stat: la cei 1.200 de lei puși (sau mai mult) se vor adăuga, din vistieria statului, 600 de lei; iar suma depusă (fără prima de la stat) va produce și dobânzi – 3% pe an.

Banii vor putea fi scoși din cont de titularii lor, dar abia la majorat și nici o zi mai devreme. Se vor putea retrage anticipat, excepțional, dacă copilul a decedat sau pentru a acoperi cheltuielile de tratament medical pentru copil.

“La împlinirea vârstei de 18 ani și în situațiile excepționale prevăzute la alin.(6) (cele de mai sus – n.red.), titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont”, scrie în OUG.

Deputat PSD, Daniela Oteşanu

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *