Osemintele a doi soldaţi nemţi vor fi înhumate în cimitirul din Titeşti, în prezenţa oficialităţilor române şi germane

În urmă cu un an, osemintele a mai multor soldaţi din Primul Război Mondial au fost descoperite în zona Poiana Spinului, loc unde în toamna anului 1916 au avut loc unele din cele mai dure lupte din marele război.

După analizele făcute de specialişti, au fost identificaţi 2 soldaţi din armata germană şi s-a decis ca aceaşti să fie înhumaţi în cimitirul german din comuna Titeşti, unul din monumentele istorice din judeţul Vâlcea.

“Este un loc de care noi, Primăria Titeşti, mereu am avut grijă. Istoria nu judecă acum cine au fost unii şi cine au fost alţii. Aşa a fost atunci, acum pentru noi, este o datorie să avem grijă de acest cimitir, unde an de an, vin cetăţeni germani să-l viziteze. Pentru ei sunt eroi, pentru noi sunt soldaţi care s-au jertfit pentru ţara lor, făcându-şi datoria militară. Din păcate aşa au fost atunci vremurile şi istoria, aşa cum am spus, nu noi judecâm. Va avea loc o mică ceremonie, la care au fost invitaţi să participe autorităţile, oficiali, membrii ai Forumului German din România. Este un respect cuvenit în asemenea momente”, spune primarul Cătălin Daneş.

Primăria a început pregătirile, pentru data de 5 iunie, amenajând aleile, curăţind drumul care duce spre cimitir, chiar primarul Daneş a participat cu buldoexcavatorul la lucrările de amenajare a DN 7D, drum destul de avariat în urma ploilor din ultimele 2 luni.

Pe raza comunei Titeşti se află unul dintre cele mai îngrijite cimitire internaţionale, unde sunt înmormântaţi soldaţii de origine germană din Primul şi Al Doilea Război Mondial.

Vâlcea este  un judeţ care în cele 2 conflagraţii mondiale a cunoscut lupte aprige pe Valea Oltului şi cu precădere în Ţara Loviştei.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *