Ortodoxie și Tradiție sau de la religie la modernitate, o împletire armonioasă fără a exclude una pe cealaltă

Primarul Adrian Catana din Amărăști, fost preot, spune că biserica joacă un rol principal în modelarea tinerei generații și este total greșit modul prin care se consideră că modernitatea exclude viața religioasă din viața publică.

”Europa este o casă mare, o casă care reunește societățile și națiunile în mod unitar dar fiecare cu zestrea sa, mă refer aici, la tradiții, la morală, la viața etică, la principii, pe care biserica ortodoxă o sădește în fiecare creștin din spațiul romîânesc. Biserica este matricea națională și cea care formează viața civică. Biserica nu exclude modernitatea precum modernitatea nu exlude religia. Eu la parohia din Nemoiu, din frumoasa biserică de patrimoniu a Sfântului Ioan Botezătorul am reușit să împletesc laicul cu religia, pe lângă biserică am creat spații de dezbateri pentru tineri, tineri care să vină și să pună întrebări, să descopere că valorile societății civile și valorile creștine coincid. Societatea modernă se bazează tot pe echitate, pe etică, pe morală, pe adevăruri, pe o anume rigurozitate și norme de civilizație, exact fundamente ale bisericii noastre naționale”, spune edilul din Amărăști.

Aceasta a reușit în ultimii doi ani, cu sprijinul comunității, dar și cu un important aport al primăriei să reabiliteze biserica din Nemoiu. Lucrări de restaurare care vor continua și în doi ani cu siguranță, acest frumos obiectiv de patrimoniu va fi cu totul reabilitat.

”Și nu doar pentru biserica din Nemoiu facem aceste eforturi. Am prins fonduri pentru alte două parohii din Palanga și Amărăști. Vor urma și alte investiții în bisericile noastre, pentru că ele sunt, așa cum spus, blazonul, fundamentul construcției noastre românești în Europa. În interiorul acestei mari Case a națiunilor europene. Avem 9 biserici în Amarăști, dintre care 3 sunt de patrimoniu. Toate vor avea săli de mese, instalații de încălzire,  săli de activități pentru tineri. Vom relua colaborarea cu școala, după pandemie, pentru a reedita Festivalul Ortodoxie și Tradiție, un parteneriat între cele două instituții de bază care contribuie la formarea omului în societate – școala, ca educație informativă și biserica, educație civică”, completează primarul Catana.

Comuna Amărăști este o veche vatră românească pe Valea Pescenei, un loc unde s-au conservat foarte bine tradițiile, unde istoria și legendele sunt și azi vii și unde oamenii se ghidează în viața de zi cu zi după normele și cutumele învățate în biserica. Poate de aceea, nu întâmplător, au ales ca administrator al comunei, un preot.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *