Orban, Barna, Băsescu și Hunor se pregătesc de o guvernare de centru dreapta

După toate probabilitățile, România va intra, din 2021, în era guvernării de centru dreapta, o reuniune politică formată din PNL, USR, PMP și UDMR, indiferent dacă pe 6 decembrie PSD va fi, să spunem, primul partid în preferințele electoratului.

Cu toate tensiunile dintre cele 4 formațiuni politice, Klaus Iohannis va fi cel care va avea un cuvânt de spus și, după cum se vede, lucrurile converg în această direcție; președintele vrea și va avea guvernul său, o reuniune a unor partide de la stânga-progresiste până la dreapta conservatoare, partide care vor constitui viitorul guvern iohannisist.

Cine sunt cele 4 formațiuni politice care ne vor ghida destinele în următorii 4 ani? Sunt sigur că acest guvern se va încheia odată cu mandatul lui Iohannis, adică peste 4 ani, indiferent de câte clivaje și fricțiuni vor exista între coechipieri. Și nu vor fi puține, cunoscându-le liderii. .

Pivotul în jurul căruia va gravita cabinetul este PNL, un partid așa zis de dreapta, numai că, în contextul actual, s-a mutat mult spre centru. Vechile paradigme din era industrială s-au schimbat, liberalii actuali fiind mai maleabili și orientați spre o societate deschisă, titulatura de ”național” din nume devenind depășită. În mod real, PNL este un partid care are o osatură pesedistă, jumătate din activ fiind vechi useliști, personaje ca Florin Roman nu sunt singulare în rândul galbenilor. Faptul că nu au ajuns la corupția și baronizarea PSD se datorează strict faptului că nu au stat atât de mult la putere precum social-democrații. Așadar, vorbim de un partid greoi, mai frecventabil totuși decât PSD, dar nu un partid ideal, cel puțin pentru mine. Partidul președintelui, în prezent, care trăiește printr-o extensie a simpatiilor anti-pesediste. Deși practică chestiuni similare, clientelism, nepotism, trafic de influenţă, incompetență, din fericire pentru ei, nu s-au atins de legile justiției, au fost ceva mai atenți să nu calce în străchinile statului de drept și, chiar dacă țineau pe sub masă pumnii strânși a ”Good luck” la ordonanţa 13 și la demiterea lui Kovesi, din gură răcneau cu putere ”Muie PSD”. Acesta este partidul care va forma guvernul.

Cu USR. O formațiune juvenilă, dar, din punctul meu de vedere, cu cel mai democratic discurs intern. Atât de democratic intern încât l-au externalizat. Așa că întreaga populație a asistat la ”chiloțărismele” din bucătăria USR. Dar, repet, asta înseamnă că acest partid e încă neatins de șefisme sau autoritarisme, Barna a fost înjurat la scenă deschisă. E o efervescență la acest partid, dar, oricât de gălăgios și de neconvențional ar fi, nu e un partid corupt. E un partid amuzant, dar de votat! Compozitul lui este al unor copii care se joacă de-a politica, chiar dacă uneori confundă cluburile hipsterilor cu agora politică. USR este un partid de centru stânga, stânga europeană, sociologic proiectată, aia cu universalismul, minoritățile, ecologia, LGTB, civismul. Adică este un partid europenist, adaptat şi creat de generația nouă a gadgeturilor și a carieriștilor de profesie, cei din corporații. Unul care va emancipa treptat masele, în timp, odată cu generalizarea motoarelor TESLA.

PMP, relicva PD-ului, un fel de enclavă bizantină a ceea ce a mai rămas din Imperiul Roman, unde împăratul mai conduce o mică cetate și adună, cu ultimele eforturi, băsiștii de prin tranșee. Un partid de dreapta, cum se afirmă, opus USR doctrinar, cu morala creștină ca stindard, cu tradiția și istoria ca simbol. Un partid care e tras de Traian Băsescu pentru ultimul val. Probabil că, în acești 4 ani, PMP va subcomba în PNL. Traian Băsescu și Ludovic Orban stând la aceeași masă creează decorul politic al acestei ierni; cei care s-au alergat cu referendumul de suspendare în 2012, Orban și Dragnea fiind atunci campioni ai anti-băsismului sui generis. În fine, PMP este, dacă va trece pragul, al treilea element de compoziție în viitorul cabinet. Cu toate Ebele din dotare, PMP are și diaconești parcă.

Și, nu în ultimul rând, UDMR, partidul gheișă. Formațiune fierbinte, care s-a culcat cu toate partidele politice din România, Formațiune de dreapta, după nume, de fapt și după tradiția electoratului. Un electorat care, chiar dacă UDMR, prin parlament, s-a încuscrit cu PSD în câteva rânduri, la nivelul maghiarilor de rând, a rămas format din anti-iliesciști, anti-feseniști, anti-dragniști, anti-pontiști etc. Așadar, UDMR se regăsește, electoral, prin acest viitor cabinet.

UDMR va închide astfel cupola guvernului (format din centru stânga, centru dreapta și dreapta) care are de gestionat pandemia, criza, ieșirea din criză și dezvoltarea societății. Sub patronajul președintelui Iohannis.

Dar oricâte tare au formațiunile menționate mai sus, nu îmi este dor de guvernele PSD, de marca Dăncilă și Vîlcov. Așa că poate acest conclav de dreapta care urmează a se constitui din ianuarie 2021 va fi de succes pentru România.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *