Orban a intrat în logica “Lăsaţi-ne să ne pregătim de Liga Campionilor”, înainte de a începe campionatul intern

Nu există un proiect de țară, nu avem  decât imagini electorale: un ministrul care intră în școli, peste profesori, cu televiziunile în spinare, alt ministru care se încurcă în BMW-uri, ba sunt pesediste, ba peneliste şi valsează cu Arafat, un ministru la finanţe care vorbeşte de apocalipsa dar se împrumută mai des decât Teodorovici, avem bâlbe cu autostrăzile, alegeri în 2-3 tururi, anticipate cu demisii anunţate.

Aspecte care au generat deja o ezitare a societăţii civile şi un prim pas spre un scepticism al votanţilor care au mers în mai şi noiembrie 2019, masiv la ambele scrutine. Facebook-ul nu mai deţine de multe muie Dragnea şi nici Muie PSD pentru că oricum ăştia nu mai există. Dimpotrivă în parlament PSD îşi cârpeşte majoritatea să nu o ia la vale spre alte zări, prin judeţe între omagii provinciale şi decapitări, se chinuie să pună de un congres fără direcţie definită.

PNL aşadar are mână liberă la guvernare. Prin asumări şi ordonanţe că doar nimeni nu e absurd să nu înţeleagă faptul că atunci când ai un guvern minoritar nu poţi trece altfel legile. Dar nu avem nimic la orizont.

Suntem în luna ianuarie, spre final şi nu spun că trebuia să se întâmple minuni până la ora asta dar măcar să avem creionată o perpectivă. Un parcurs de ţară. Scăparăm de Dragnea şi de semidocţii lui şi acum ce facem? Numim o dată la două zile câte un secretar de stat pe la nu ştiu ce ministere, obligaţii de partid, din rândurile organizaţiilor judeţene şi în rest?

Acrobaţii de imagine, o gripare a agendei publice, nu vine nimeni să spună că viitorul arată cam aşa. “Schengen, autostrăzi, investiţii de anvergură, restructurări în.., programe de educaţie, programe de investiţii publice, zona euro, când, programe în agricultură, strategii”.

Noi proiecte de amploare…Cine nu te lasă să desfiinţeti Secţia aia specială. Sau cumva, parcă e mai bună, că procurorul şef poate fi numit de ministrul nostru acum, nu?

PNL tace, încă mai poate folosi placa uzată cu PSD-ul pe post de bau bau.

“Nu putem să luăm o decizie că nu avem majoritate!”, spun ei. Zău? Aţi luat vreuna cumva şi aţi dat de un vot negativ în parlament? Din câte ştim Parlamentul e în vacanţă, nu pune nimeni contre de acolo. “Vrem anticipate, ca să putem lucra”, spun liberalii.

Asta mă amuză şi mă duce cu gândul la “Lăsaţi-ne să ne pregătim pentru Liga Campionilor”, cum zicea naiv antrenorul lui Dinamo, în contextul în care nici nu începuse campionatul intern de fotbal.

“Agitatori şi galerii de fotbal” spune Orban despre huiduielile de la Iaşi. Păi aşa spuneau şi predecesorii lui de acum un an doi.

Nu, PNL trebuie să ştie că ăia care încep să fluiere, să strige sunt fix aceiaşi care strigau “Muie PSD”, acum un an. O societate pe care nu o abureşti cu mărunţişuri, cu febră la mâini de la schimbat incompetenţii ăla cu ăştialalţi. O societate care nu este asumată politic, nu este declarată fan PNL sau USR.

Dacă nu începi să guvernezi în funcţie de agenda societăţii, ci doar funcţie de ce ţi se năzăre ţie, aşa cum a făcut-o PSD-ul, vei obţine la final acelaşi lucru. Vot de blam, huiduieli şi absenteism la alegeri. Indiferent de câte tururi vor fi şi cât de anticipate vrei alegerile să fie.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *