Orașul din România care și azi are un cartier ce poarta numele celui mai mare lider comunist!

Daca in toată lumea statuile și alte simboluri care amintesc de comunism au fost dărâmate iată că avem un oraș în România care păstrează la 32 de ani distanță de regimul comunist,  numele celui mai mare lider comunist. Nimeni altul decât Vladimir Ilici Lenin

Da. Este vorba de Râmnicu Vâlcea. Oraș în care un întreg cartier se numește Lenin Sud. Adrese de firma, limbaj popular, instituții întregi, sediul poliției județene, al SRI, un colegiu, o grădiniță toate se afla in cartierul Lenin Sud.

Chiar și tinerii de azi folosesc in limbaj uzual acest nume de cartier, care a intrat în toponimia locală fără probleme.

Care este istoria acestui cartier? Mai ales că a existat și un cartier Lenin Nord dar acesta nu a avut succes.

In anii ’80, se ia decizia de a transforma vechea stradă Traian o arteră cu 2 benzi din zona centrală într-una cu 4 benzi care să străbată orașul de la sud la nord și care va deveni un bulevard modern in jurul căruia se va extinde și municipiul.

Acest nou bulevard primește numele de V.I. Lenin. Și pleacă de la Peco Troianu până la Cimitirul Cetatuia (aproximativ 10 km). Cel mai lung bulevard din Râmnic.

Și totodată se construiesc două noi cartiere. In Sud, unde nu era mare lucru, apare cartierul Lenin Sud. Iar în nord, unde erau case in jurul unui mic deal pe care se afla un celebru schit Cetatuia, apare cartierul Lenin Nord, prin demolarea vechilor case și construirea de noi blocuri.  Insa în al doilea caz, toponimul Cetatuia era mult prea puternic în mentalul colectiv al orașului și Lenin Nord nu a avut succes. In schimb, in zona de sud, dar fiind faptul că nu existase o titulatură a zonei, Troianu era mult mai departe, numele de Lenin Sud s-a impus.

Zece ani până în 1989, oficial acest nume a prins rădăcini. Dar atât de puternice încât nu mai poate fi scos din mentalul socio-urban.

După 1988, bulevardul și-a schimbat numele în Calea lui Traian și cartierul. Se numește chiar „Dobrogeanu Gherea” dar nimeni nu îl folosește. Mai rău trei sferturi nici nu au auzit de aceasta denumire. Și atunci a rămas Lenin Sud. Care și-a pierdut orice urmă de legătură mentala cu marele lider comunist. Este o disjuncție totală, in cultura urbană, cuvântul Lenin înseamă pentru un valcean strict denumirea unui cartier. Precum Mazepa din Galați.

In acest sens, cred că acest nume ar trebui să rămână așa. Nu are nimic periculos în sine, este un cartier in care nu trăiesc bolșevici. Ca o glumă, este singurul cartier in care puteau avea sedii și poliția și securitatea.

One comment

  • Fascinant! Acest lucru spune mult despre istoria orasului si despre conexiunea pe care oamenii o au cu trecutul lor. Laudabil faptul ca oamenii reusesc sa pastreze acest nume, imortalizand astfel istoria orasului lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *