Oraşul de sub Râmnicu Vâlcea, cel mai mare oraş al antichităţii în Dacia
Puţină lume ştie că Râmnicu Vâlcea a fost unul din cele mai mari oraşe de la începutul primului mileniu. Despre ce este vorba? Este vorba de Buridava romană, un port uriaş pe râul Alutus (Olt), aflat în prezent sub pământ în cartierul Stolniceni din Râmnic.
Vorbim de un oraş cu aproape 10.000 de locuitori, respectând proporţiile cam 1.000 000 în zilele noastre. Acest oraş avea pe lângă nu mai puţin de 10 dane, adică zone unde se încărca sarea, spaţii de depozitare, un centru de comandă, fortificaţii. Era un oraş care avea şi un guveranator, clădiri militare, fortificaţii şi un amfiteatru care azi se întinde în curţile a nu mai puţin de 10 case.
Sarea era cel mai de preţ produs al Imperiului Roman, (salariu fiind o parte din solda la romani) aceasta era încărcată pe ambarcaţiuni uşoare, transportată pe Istru (Dunăre) şi de aici în tot imperiul. Această cetate era legată direct de vechea Buridavă dacică, de fapt capitala dacilor buri, despre care se ştie că nu erau tocmai loaili conducerii de la Sarmisegetuza, dacii buri avînd afaceri cu Roma încă de dinainte de anii 100. De aceea în timpul războaielor daco-romane, cetatea Buridava nu a suferit, nu există urme de asediu, dacii buri neparticipând la război.
Urme în Ocnele Mari există în zona de jos, acolo unde locuiau minerii care în urma unei revolte care s-a transformat într-un veritabil război, aceştia au rămas fără case, acestea fiind mistuite într-un incendiu uriaş.
Revenind la Buridava romană, din păcate prea puţin de vorbeşte despre această cetate, care era cea mai mare la acea oră din Dacia Felix, mai mare decât oraşele aurifere din Transilvania
Buridava deci avea port la Olt, terme romane, un castru imens, un amfiteatru, sute de locuinţe, clădiri administrative. Azi se poate vedea doar zidul termelor şi o parte din amfiteatru. Restul se presupune a fi exact sub tot cartierul Stolniceni. Buridava devine oraş după anul 103, crescând în doar 100 de ani la o populaţie care depăşeşte de exemplu populaţia pe care o avea Râmnicul de la 1900.
Partea proastă este că ruinele au început să se degradeze, situl este islaz comunal, piatra romană dispare fiind folosită de localnici la case, coteţe sau grajduri. Ce înseamnă asta? Lipsă de respect faţă de unul din cele mai vechi oraşe ale antichităţii…
AP
Asta inseamna un popor caruia nu ii pasa de istoria sa si a carui grija este sa fure,sa umple burta,sa traiasca clipa fara sa il intereseze ce a fost,ce va fi si de ce meegem din lac in put.
Din pacate asemenea articole sunt partial adevarate. Am copilarit in stolniceni si pot sa va spun ca situl nu a fost niciodata izlaz si pietrele nu au fost furate pentru constructii. Dezastrul actual se datoreaza exclusiv lipsei de orice fel de interes al autoritatilor competente. Mai mult, de curand niste familii de romi intreprinzatori au capatat aprobari pentru a-si face pensiuni turistice intr-o zona altfel protejata. Nu localnicii is bat joc ci autoritatile…
Nu este adevarat ca autoritatile nu se implica. De fiecare data cand se construieste ceva in zona, Muzeul Judetean Valcea face sapaturi de salvare si da autorizatie numai dupa ce eventualele urme romane au fost salvate. Am sapat un mormant roman descoperit in timpul unei astfel de campanii alaturi de MJV, deci stiu ce vorbesc. Termele romane sapate in anii *80 de echipe formate din arheologi si localnici conduse de Gheorghe Bichir sunt imprejmuite, iar localnicii nu le distrug. Proprietarii terenului au fost despagubiti si acum el apartine, impreuna cu intregul sit MJV. Cred ca am vazut cateva pasari de curte plimbandu-se pe acolo si sustin ca ar trebui sa fie mai atenti. Sa repare mai bine cotetele si gardul ca sa nu mai scape, deoarece o gasca intr-un sit roman, in zilele noastre, nu e ceva de dorit. 😛 Insa de aici si pana la a acuza localnicii de distrugeri e distanta mare. Nici localnicii si nici autoritatile nu sunt de vina pentru ca termele nu arata ca pe vremea romanilor. Au trecut 2000 de ani, totusi…
Mulțumim pentru precizări, Ioana Ștefan! Articolul semnat AP este bombastic…
Va atrag atentia asupra faptului ca nu exista orase romane pe teritoriul judetului Valcea. Multumesc! 🙂
Dar dacice?
Istoria noastra,radacinile noastre,pe cine mai intereseaza?! In centrul Ramnicului,in fata statuii lui Mircea cel Batran (cat o mai ramane si ea acolo) este un „mare santier ” se face o parcare(nu o mai fi fost loc in alta parte?!) ,se modernizeaza orasul= se sterg urmele trecutului, cine a hotarat asta ? Valcenii or fi fost intrebati ? Cat costa (doar in bani ) aceasta „initiativa” ?! Dar..si noi suntem vinovati, ne lamentam si atat.
Suntem în pragul alegerilor locale, deci unii se vor lăuda tocmai cu modernizarea centrului. Dar, curios, nimeni nu a reacționat când după excavații au apărut urmele reședinței de vară a Basarabilor, ”în orașul domniei mele” al lui Mircea cel Bătrân. Așa s-a dus în anii `70, în același centru, și strada negustorilor (mai veche decât cea din Gabroveni – Lipscani din centrul vechi al Bucureștiului). așa se va alege praful și de Hală.
Comuniștii au început distrugerea puținelor orașe vechi ale Munteniei, dar parveniții grobieni ai noului capitalism rad urmele civilizației și ale istoriei.