One World Trade Center din New York este cel mai înalt zgârie-nori american

Experţii au decis că cel mai înalt zgârie-nori din SUA este One World Trade Center, construit la New York pe locul turnurilor gemene distruse pe 11 septembrie 2001. Acest titlu era contestat de Willis Tower din Chicago, relatează AFP.

Arhitecţii din cadrul Consiliului pentru habitat urban şi clădiri construite au considerat că, la determinarea înălţimii turnului newyorkez, poate fi luată în considerare antena instalată pe el, aceasta fiind apreciată mai degrabă ca o fleşă (acoperiş îngust şi înalt, în formă de con sau de piramidă, folosit la clădirile monumentale) decât ca un emiţător.

Cu cei 124,4 m ai săi, antena face ca înălţimea totală a turnului să fie de 541,3 m. „Structura din partea superioară a clădirii este considerată un element arhitectural permanent şi nu un element al unui echipament tehnico-funcţional”, a explicat într-un comunicat preşedintele Consiliului, Timothy Johnson.

Directorul general al Consiliului, Antony Wood, a precizat că arhitectura turnului „îi consolidează rolul de simbol al renaşterii în acest loc important” unde se înălţau cele două turnuri gemene ale World Trade Center care s-au prăbuşit în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

„Fleşa care se înalţă la înălţimea simbolică de 541,3 m (1.776 picioare, cu referire la Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite, proclamată în anul 1776 – n.r.) este deosebit de semnificativă, fiind similară cu flacăra Statuii Libertăţii”, a adăugat el.

Fără antenă, turnul One World Trade Center ar avea „doar” 417 m, mai puţin decât cei 442 m ai Willis Tower.AGERPRES/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *