Oltenia de Nord – poate cel mai frumos tărâm al României

Într-o discuţie purtată recent cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, am ajuns împreună la o idee care acum poate părea a fi doar în faza de concept, dar, dacă se vor reuşi o receptivitate şi o solidarizare a tuturor decidenţilor, chiar am putea spune că viitorul are alte coordonate de dezvoltare în această regiune.
Despre ce este vorba? România este cunoscută din punct de vedere social-turistic (înglobând aici tradiţii, arhitectură, relief) ca fiind împărţită în mai multe bazine frumos conturate – Bucovina, Ţara Oaşului, Maramureş, Ţara Moţilor, Crişana, Banatul, mediatizate şi deja intrate în mentalul drumeţului, al turistului şi care asigură o fluenţă în acest domeniu.
Din păcate, nu ştim de ce, în afara unor materiale sau documentare sporadic realizate, o zonă bogată în tradiţii, în arhitectură, în obiective turistice, cu un relief absolut spectaculos, un compozit de tradiţii, nu este deloc consacrată, în primul rând la nivel naţional.
„Oltenia de Nord”, un areal care cuprinde două judeţe extrem de frumoase, cu un relief care curge armonios de sus de pe creastă până în zona colinară, cu două văi de ape remarcabile ca traseu iniţiatico-istoric (Valea Oltului şi Valea Jiului), cu o impresionată sinteză între oltenesc şi păstoresc, cu o arhitectură care vine din istorie (casa brâncovenească, cula oltenească, casa cu cerdac, vernacularul de Gorj şi Vâlcea), cu un patrimoniu monahal cu multe peste oferta Bucovinei (de la Tismana până la Cozia), cu un bazin viticol branduit, cu Valea Lotrului sau Padeşul, cu un tezaur de folclor, cu peşteri şi chei, cu un canion uriaş (Olteţul). Oltenia de Nord este cu adevărat un spectacol grandios de turism, de tradiţii, de artă, geografic, arhitectural etc.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea promite că va construi bazele acestui concept şi, în cel mai scurt timp, se va întâlni cu preşedintele CJ Gorj, după care va trebui să fie creat un forum al tuturor celor „interesaţi şi îndrăgostiţi de Oltenia de Nord”, pentru a merge mai departe cu promovarea şi consacrarea acestui brand naţional.
„Oltenia de Nord, ca un întreg, este cu adevărat o provocare pentru administraţiile locale, pentru agenţii economici, pentru operatorii de turism, pentru cler, pentru şcoală, pentru toate instituţiile de cultură, pentru a lega, sub o cupolă, pe Brâncuşi, Poenaru, Drăghicescu etc., staţiunile montane şi balneare, patrimoniul religios şi conacele aristocraţiei valahe, Valea Oltului de Valea Jiului”, spune Rădulescu.
Acest produs poate fi ofertat în viitor şi poate deveni un bun naţional care va scoate această zonă dintr-un relativ izolaţionism şi va îmbogăţi zestrea turistică a României.
„Noi trebuie să facem mai mult pentru ca acest județ să fie cunoscut și de români și de străini. Avem un potențial turistic uriaș și trebuie să-l valorificăm. De exemplu, vom promova primul Festival al Colindului Vâlcean, pentru că aici este o diversitate enormă pe un areal relativ restrâns, de la Ţara Loviştei şi până pe Valea Pescenei, de la Vaideeni şi până pe Valea Olteţului, avem un tezaur. Săptămâna care începe va debuta cu acest festival al colindului românesc
Liviu POPESCU
Felicitari consiliului județean Vilcea…