Oltchim: Cum au fost aruncaţi pe fereastră 60 de milioane de euro, în 2010? Plăteşte cineva pentru asta?

În 2010, se anunţa cu surle şi trâmbiţe tranzacţia anului? Oltchim, combinatul rânit de moarte, cumpăra de la Petrom, instalaţia de piroliză (platforma Bradu), în urma unui credt de 62 de milioane de euro?

Pentru cine nu înţelege tehnic vorbind, pe scurt:

Arpechim Piteşti rafinează petrol. Principalele produse sunt combustibilii auto – motorină şi benzină. În urma procesului de rafinare, rezultă printre altele 10-15% benzine nafta. Acestea nu se aruncă, astea trec printr-un proces de piroliză, de unde rezultă etilenă şi propilenă, materii prime necesare pentru industria de PVC (Oltchim)

Altfel spus dacă rafinăria nu merge, nu merge nici piroliza şi nici PVC.

Printr-o celebră privatizare, în anul 2003, Arpechim Piteşti ajunge la OMV. OMV decide după anul 2008 să închidă rafinăria. Implicit stop piroliză. Implicit, jumătate din producţia Oltchim se gâtuie.

În acest sens, cum naiba, în 2010, statul român, Ministerul Economiei, Oltchim aruncă pe fereastră bani pentru a cumpăra o secţie (piroliza) care nu mai avea niciun rost, nicio utilitatea tehnologică? Şi cu ce sumă?

Tranzacţia anului 2010, în România: Oltchim cumpără piroliza de la Piteşti (OMV Petrom). Cu suma de 13 milioane de euro, dar ia un credit garantat de stat prin Eximbank, de 62 de milioane de euro! De felicitat austriecii care au vândut un lucru inutil pe bani.

În fine, cam asta a mai rămas din Oltchimul de azi, cel care a intrat oficial în faliment.

A nu se suprapune cu Chimcomplex Subsidiară Râmnicu Vâlcea (60% din fostul Oltchim) cu 1.250 de angajaţi, activ important al Companiei Române de Chimie

Liviu POPESCU

2 comments

  • Romulus

    Urma să achiziționeze și Rafinaria de la OMV,sa functioneze integrat,doar ca…statul român s.a dovedit neputincios sa duca lucrul până la capăt…!În mai 2012 a fost celebra cădere a guvernului MRU ,în toamna guvernul Ponta1 a oprit combinatul(a repornit cu chiu cu vai dupa 3 luni)Iar in ianuarie 2013 l.a băgat în indolența și…s.a ajuns aici.

  • tomescu

    poate nu trebuia sa scriu ca nu sunt specialist in domeniu, din cracarea metanului se poate face ceva? dar ai nevoie de investitie,cercetare si dezvoltare(adica milioane euro),accept opinii contra pentru ca nu sunt specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *