Olanu, povestea olanelor mediteraneene şi a localităţii care şi-a fixat viitorul

Olanul este o țiglă semicilindrică cu care se învelesc acoperișurile caselor.

Olanele sunt specifice caselor tradiționale din Dobrogea, Muntenia şi Oltenia,  sunt o moștenire a civilizației mediteraneene. Ele datează de mai bine de trei mii de ani, iar, după atâta timp, au rămas cu aceeași formă și funcție. Olanele au apărut în partea de nord-est a Dobrogei,  fiind element specific arhitecturii tradiționale din Delta Dunării.

Erau fabricate prin turnare în matrițe, apoi erau uscate și trecute printr-un proces de coacere.

Din cauza modernizării, cultura olanelor este pe cale de dispariție.

Dar toată generaţia noastră îşi aminteşte cu plăcere de soba tradiţională, anterioară sobei de teracotă, cea care avea o componentă în prima odaie (plita) şi, în cealaltă odaie (cea bună), olanele.

Puţină lume ştie însă că singura localitate din Vâlcea care făcea aceste minuni, încă de acum sute de ani, este… Olanu. Aici se lucrau olanele,  cu un meşteşug unic şi extrem de dificil, pentru ca lutul să nu crape, ci să reziste la temperaturi înalte. Secretul meşterilor care turnau olane era bine păstrat şi transmis doar în familie.  Din păcate, azi nu mai există aceste adevărate familii de meşteri în olane.

A rămas doar o comună frumoasă, pe malul stâng al Oltului, unde civilizaţia şi modernul au anulat tradiţia. Olanu este azi o localitate cochetă, unde edilul Gheorghe Anghel discută axele de dezvoltare ale acestei fermecătoare comune vâlcene.

“Olanu are, la ora actuală, 8 kilometri de apă și canal, iar cu Apavilul se face extindere de apă și canal în toată comuna, respectiv, la finalul acestei lucrări, vom avea 23 de kilometri apă și 22,5 canal. La sfârșitul lui aprilie, se vor termina de asfaltat ultimii 3 kilometri de drumuri din comună, cu bani de la bugetul local”, spune Anghel.

Şomajul este scăzut, majoritatea locuitorilor lucrează fie la agenţii economici din Râmnic, fie la Băbeni. Sau sunt plecaţi afară, în statele comunitare. Potrivit edilului, reabilitarea drumului judeţean, care va deveni o alternativă a actualului Drum Naţional de pe malul drept, va impulsiona investitorii atât din industrie, cât şi din agricultură să dezvolte afaceri la Olanu.

“La nivel de proiecte europene, noi vom depune, pe măsura 7.3.,  modernizarea a 13 kilometri drumuri de tarla. Studiul de Fezabilitate e făcut, avizele sunt luate. Să menţionez că se lucrează în satul Casa Veche la cel de-al doilea pod ce face legătura cu Vitomireștiul”, a mai completat Anghel.

În ceea ce priveşte GAL, Primăria Olanu urmează să achiziţioneze utilaje pentru deszăpezire cu dotările necesare.

Olanu lasă, astfel, trecutul tradiţiei în urmă şi se pregăteşte pentru viitor, fiind o destinaţie oricând plăcută pentru cei care vor să se mute sau doresc să investească în vechiul sat al meşterilor de olane.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *