Ocnele Mari vor deveni staţiunea europeană a sării şi a eleganţei

mihai-patruEste cel mai vechi oraş din Vâlcea şi printre cele mai vechi din ţara noastră. Se spune că a fost prima capitală a Daciei lui Burebista, de aici, marele rege dac şi-a extins regatul, care a ajuns până aproape de izvoarele Dunării.

Este oraşul sării, oraş care ajunsese cel mai important pol economic al Imperiului Roman din zona coloniilor. Acesta este Ocnele Mari. O ancoră a timpului strecurat între Dealurile Râmnicului şi Buneşti, margine imperială pentru Mihăeşti şi staţiune liniştită pentru vâlceni.

Oraşul Ocnele Mari îşi concepe azi, în laboratoarele creaţiei, un vis.

Este vorba de visul staţiunii atipice, care nu va fi nici staţiunea defileului, cum este Călimăneştiul, nici staţiunea izvoarelor de aur, cum este Olăneştiul şi nici staţiunea burgheziei, cum este doamna Govorei. Ocnele Mari vor fi doar o poveste.

Dar o poveste a trecutului, o istorie, un frumos tărâm turistic, care va include poate cel mai variat compozit – antichitate, sare, balneologie, parcuri aristocrate, tratament, poezie, rafinament. O staţiune care va răsfăţa prin simplitate, dar mai ales prin frumos. Un frumos al dealurilor pline de comori şi de lacuri care mai de care mai exotice, un frumos cu istorie medievală domnească, un frumos cu legende, un frumos cu ştranduri, pe care administraţia doreşte să le contureze ca adevărate complexuri de agrement.

Mihai Pătru spune că „în aceşti primi 4 ani, se vor pune bazele uneia din cele mai frumoase staţiuni din ţară, vom încerca să respectăm trecutul Buridavei, dar să alegem prezentul european de stil. Urmând ca, după aceşti 4 ani, să avem chiar staţiunea de care să se vorbească şi care să fie destinaţia rafinată a celor care vor să cunoască Vâlcea la esenţa ei”, afirmă edilul din Ocnele Mari.

ocnele-mari1În prezent, cele 25 de pensiuni nu fac faţă, în timpul sezonului de vară,  fluxului de turişti, dar sunt semnale că investitorii vin din ce în ce mai mulţi spre Ocnele Mari. Ca un secret, pe unul din lacuri va apărea un han rustic, baza de tratament va fi un complex spa, simplu şi cu bun gust.

Iar administraţia locală vine din urmă cu proiectul centrului civic. Primăria în stil haritean va contura o piaţă publică aerisită, armonioasă, în care elementele de istorie vor fi într-un echilibru arhitectonic.

Ocnele Mari vor avea o distincţie aparte, vor fi emblema acestui tărâm de Vâlcea, o staţiune ca o bijuterie, o perlă care a stat mult timp, precum sarea, ascunsă într-un lut amorţit.

Ocnele Mari vor fi clipa de frumos, un oraş care, undeva la est, are, printre vecini, Râmnicul…

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *