Ocnele Mari a început lungul drum pentru a deveni statiune de interes național

Ocnele Mari începe lungul parcurs de a deveni stațiune de interes național. Un demers greu dar care la sfârșit poate însemna așezarea completă pe harta României, a unuia din cele mai frumoase și cochete orășele din România.

De fapt vorbim despre cel mai vechi oraș de pe teritoriul actual al României, exceptând orașele grecești de la malul mării. Ocnele Mari fiind capitala dacilor buri și probabil chiar locul de naștere al primului rege dac, Burebista.

Unul dintre primele orașe miniere ale antichității dacice, de aici se exploata sarea care se exporta în toată lumea romană, înainte și în primele secole după Hristos. Un oraș constituit în jurul cetății dacice Buridava, unde societatea dacică era bine structurată iar interacțiunea cu lumea romană era de dinainte de ocupație.

De altfel în timpul ocupației și al colonizării romane, Ocnele Mari s-a unit comercial cu Râmnicul, odată cu apariția și noului oraș roman Buridava, în zona Râureni-Stolniceni.

Orașul Ocnele Mari este oraș domnesc aici există cele mai multe ctitorii voievodale, anume biserici, raportat la numărul de locuitori. Să nu uităm aici se află o biserică, ridicată de singura regină din evul mediu românesc, domnița Salvaresso. Iar în Evul Mediu, orașul capătă un renume de tristă amintire, ocnele de sare devin temniță grea pentru haiduci, inamicii domnitorilor, răufăcători. Loc de osândă pe care îl folosesc și comuniștii începând cu 1948, aici apărând fenomenul reeducării înaintea ”fenomenului Pitești”. Aici fiind închiși Petre Țuțea, Vasile Militaru și mulți alții.

După părbușirea minelor de sare, orașul devine stațiune în timpul regimului comunist, aici crându-se două complexe de agrement, în Ocnița și Ocnele Mari. O stațiune care începe să prindă contur după anii 80, existând mai multe proiecte care ar fi urmat să transforme orașul într-o Sovata a Olteniei.

Numai că după revoluție planurile au fost sistate iar Ocnele Mari a mers din inerție, mai mult spre declin, odată cu catastrofele ecologice din anii 2000.

Dar, după amenajarea Salinei, și după recuperarea strandurilor din mâinile fostei mafii locale, orașul începe să se trezească în prezent reușind după demersurile actualului primar Remus Sasu să reprimească statutul de stațiune de interes local.

”Orașul are un potențial turistic uriaș, atât din punct de vedere balnear, dar și istoric, monahal, patrimonial. La această oră chiar dacă suntem în pandemie încă, vreau să spun că există cereri și autorizații pentru noi pensiuni. Noi avem în lucru proiectul de modernizare a microstațiunii Ocnița, cu fonduri europene, legarea celor două centre Ocne și Ocnița cu trotuare, alei de promenadă, mobilier urban. Sunt multe proiecte care includ și un adventure parc. Avem în proiect și amenajarea unei zone pietonale în zona strandului din Ocnele Mari, reabilitarea parcului central. Dar mai înainte trebuie să investim în utilități. Sunt 13 km unde nu avem apă. Am vorbit cu Apavilul, să facem împreună investiția. Am depus documentație pentru extinderea gazele în alte patru localități componente ale orașului. Asfalt, apă, canalizare și gaze. Dacă avem aceste utilități, orașul se dezvoltă și putem să ne gândim la o stațiune de nivel național”, spune primarul Remus Sasu.

Edilul speră să se termine în acest an pandemia care a sufocat turismul și lucrurile să revină în normal.

”Important de menționat că la finalizarea tuturor lucrărilor pe care le avem în zona străzii pincipale, aceasta va fi complet asfaltată. Eu nu vreau să proimit multe, vreau să le facem și apoi vorbim. Stim care este strategia pe care vrem să o implementăm și în consecință mergem aplicat pentru dezvoltarea Ocnelor”, conchide Remus Sasu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *