Ocnele Mari a fost subiectul unui celebru roman polițist

Una din cărțile de ficțiune policier care are acțiunea în Ocnele Mari este ”Enigma de la Râpa Corbilor”, scrisă de Mihail Modoeanu. Puțină lume știe că Râpa Corbilor este în realitate o formațiune calcaroasă, sub formă de Evantai, numele pe care îl poartă în prezent.

O bogatie a orașului o reprezinta tuful calcaros dacitic. “Epicentrul”  zacamintelor de tuf si locul cel mai cunoscut este Râpa Evantai sau Rapa Corbilor.

Râpa are 80 de metri înălțime, are o formă dreptunghiulară şi conservă un microrelief spectaculos specific dezvoltării sale pe acest tip de roci. Dimensiunile râpei sunt de 200 de metri lungime si 150 de metri lățime, fiind limitată din toate părțile de pădure.

Râpa in sine, în formă unui evantai, este o rezervatie geomorfologica de interes national cu o suprafata de 15 ha, declarata arie protejata in anul 2000. Stratul de tuf masoara pana la 100 de metri adancime si formeaza un povarnis cu un unghi de peste 50 de grade. Rezervatia adaposteste o planta foarte rara, singura planta carnivora din Romania, pe numele ei Roua Cerului sau Drosera Rotundifolia.

Evantaiul este pozitionat strategic la 1 deal distanta de fosta cetate Buridava. Fosta capitală a dacilor buri.

Nu este singura minune din micuța stațiune vâlceană, Ocnele Mari, un oraș care se află pe drumul de a renaște din nou, ca turism, la nivel național, autoritățile spunând că asta este singura șansă de dezvoltare economică a zonei.

”Viitorul Ocnelor este clar în domeniul turistic. Nu știm cât va mai funcționa zona industrială clasică a Vâlcii, noi sperăm că mult dar alternativa la zona minieră este turismul. Trebuie să ne pregătim pentru viitor și pentru a folosi resursa balneară de aici. Apa sărată care este din plin aici la Ocne. Stațiunea sării trebuie să-și creioneze în acest sens viitorul. Ne dorim cât mai mulți investitori în turism aici, Consiliul Județean ne sprijină și el cu un proeict amplu în turism, deci nu ne rămâne decât să ne concentrăm pe această direcție”, spune primarul Remus Sasu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *