Oase de mamut şi ale altor animale preistorice descoperite în Vâlcea, la Ghioroiu
Mai multe oase de mamut au fost descoperite săptămâna trecută în judeţul Vâlcea pe raza comunei Ghioroiu, de o echipă a Muzeului Judeţean Vâlcea.
„Noi am fost informaţi de domnul profesor Paşol din Ghioroiu că undeva în zona Dealului Porcilor, în comuna Ghioroiu, un localnic ar fi descoperit nişte oase destul de mari. Ne-am deplasat în zonă şi spre suprinderea noastră da, aveam în faţă o mandibulă uriaşă a unui animal preistoric, fosilizată, dar foarte bine era conservată dantură, mă refer la oase şi măsele. Tot în zonă, a fost descoperit un femur de mamut, ţin neapărat să facem cercetări ample în această arie, pentru că, sunt convins că avem un depozit fosilifer foarte mare, dat fiind faptul că aici a fost lacul Getic”, spune directorul muzeului, prof dr. Claudiu Tulugea.
Ghioroiu se află în aceeaşi regiune, fostul Lac Getic, unde pe raza comunei Tetoiu a fost descoperit un bogat zăcământ fosilifer, inclusiv primele oseminte humanoide din Europa (Bugiuleşti)
Mamuții (de la genul Mammuthus) fac parte din ordinul Proboscidea al clasei Mammalia. Originea mamuților, care au dat naștere elefanților actuali, este în Africa, procesul având loc în urmă cu circa 60 de milioane de ani.
Chiar dacă pare surprinzător, mamutul a trăit și pe teritoriul României, până acum 20.000-30.000 de ani. Cele mai vechi rămășițe osoase descoperite la noi au în jur de două milioane de ani…
Omul preistoric, vânător și culegător, obișnuia să vâneze și mamuți, chiar dacă acest lucru implica riscuri majore. Mamutul nu era folosit doar ca o sursă de hrană, ci și ca una de materie primă – fildeșul – din care își confecționa arme și unelte.
Una dintre cele mai importante tabere de vânătoare descoperite la noi, cu o vechime de 40.000-50.000 de ani, este cea de la Ripiceni, pe malul Prutului, cercetată de arheologi o perioadă, cu rezultate remarcabile.
În judeţul Vâlcea, fosile de mamut au fost descoperite pe Valea Pescenei şi Valea Topologului.
Liviu POPESCU