Oare de ce zâmbeau Ciolacu și Grindeanu la Vama Veche?

Privind scandalul de miercuri din coaliție, nu am cum să nu mă gândesc la celebrele scandaluri din anii 97 – 2000 sau din 2005-2007. Scandaluri în guvernele de coaliție ale dreptei.
Pentru cei care au deschis facebook-ul mai târziu în viață și nici internet nu era în acele vremuri, le amintim că în anul 1996, pe un profund val de ură anti-FDSN (strămoșul PSD) la putere ajunge o coaliție de dreapta formată din CDR-UDMR și USD (strămoșul PDL).
O coaliție care doar într-un prim an a intrat în convulsii, scandaluri, șantaje între parteneri. Căderi de guverne iar în alegerile din 2000, PDSR (strămoș al PSD) câștigă cu 40% alegerile, dreapta este zob, ambele formațiuni ale dreptei, PD și PNL obțin 11 și 7 procente iar PNȚ-cd dispare total. Apare în plan puternic PRM, partid antisistem care obține 22%. PSD câștigă din nou președinția, după un președinte molusc politic – Emil Constantinescu.
Între 2000 și 2004, PSD guvernează lejer, erodat subțire la guvernare, scade de la 40% la doar 35% în alegerile din 2004, alegeri pe care le câștigă printr-o alianță PSD+PUR (strămoșul PC).
Numai că dreapta are o șansă teribilă. Miracolul Băsescu. Acesta reușește să câștige la limită alegerile prezidențiale, își duce partidul Alianța DA (PD-PNL) la 33% și rupe PUR-ul (soluția imorală) din alianța cu PSD și face un guvern la limită de dreapta. Care în doar doi ani intră în mari convulsii.
De ce am făcut această istorie?
Pentru că potrivit unei bucle temporale ne aflăm în prezent fix în anul politic 1997, în plin scandal în coaliția de dreapta. Nu avem niciun program european în lucru, nu sunt proiecte de investiții, liberalizările la utilități anunță prețuri uriașe pentru români, inflația crește. La putere se află tot un Emil Constantinescu, recte Klaus Iohannis, slab, fără charismă, aflat la ultimii ani de mandat.
Scorul actualei coaliții de guvernare este unul în cădere. Să nu uităm. Și în 1996, primul partid în alegeri a fost FDSN. Numai că s-a reușit o coaliție de dreapta care să surmonteze acest avantaj. Și în 2020, la fel, PSD a fost primul partid dar alianța dreptei a făcut guvernul.
Bun, ce va urma? Dacă Barna, Cîțu, Orban, Iohannis nu cunosc istorie și nu înțeleg un banal exercițiu de progonoza, în 2024 se va întâmpla fix, ce s-a întâmplat în anul 2000. Un scor spre 40% al PSD și un dezastru pentru PNL și USR. Precum și un scor critic pentru AUR. Adică avem exact actorii din 2000, un pic schimbați. Asta la nivel de alegeri parlamentare. Viitorul cabinet va fi format în jurul PSD și probabil cu un acord mutual, exact ca în 2000, cu PNL și USR, în parlament, pentru a nu intra AUR la guvernare. Alegerile prezidențiale vor reveni PSD, printr-un Rafila probabil versus Boc.
Ce este dranatic însă? În anul 2028 nu cred că va mai apărea un miraculos Băsescu. Pentru că în perioada 2024 – 2028, PSD va culege roadele unor proiecte implementate de actualul guvern. Autostrăzi, chiar Sibiu-Pitești, A7, alte drumuri expres, nu vom mai avea pandemie, situația economică va fi stabilă, probabil că salariul minim va fi 3000 de lei. Adică criterii economice care nu vor pune în pericol pentru PSD, anul electoral 2028. Numai dacă nu va apărea un Dragnea și o Ordonanță 13, deși sunt convins, că pesediștii suflă și în iaurt.
Așadar, PSD se prgătește de două cicluri electorale. De aceea zâmbeau Ciolacu și Grindeanu la Vamă. În 2010, în august, niciun pesedist nu ar fi intrat în Vama Veche, fără să iasă ne-”muizat”. În 2021, prin tăcere, PSD se pregătește să treacă în liniște cei 3 ani rămași.
De ce? Simplu. Românii și-au pus speranța în noua clasă politică. Și ce au obținut? Turcan, Bode, Telemac, Ghinea, șablaone, înlocuiri de proști cu alti prosti, conflicte, scandaluri, zero programe de investiții, naționale sau guvernamentale, punct de pensie înghețat, salariul minim mărit cu un banal pachet de țigări în plus, alocații mărite cu preț de scobitori.
Salvați editorialul acesta. Îl vom reciti în 2024, în decembrie. Și, cu șanse mari și în 2028.
Liviu POPESCU