O zi în cel mai vechi oraș din România: Chiar este o stațiune ideală pentru familie!

În vremurile când pe teritoriul actualei Românii, erau doar orașele grecești de la mare, un singur oraș funcționa în rest, un singur oraș minier, un oraș care pentru Imperiul Roman a devenit comoara albă. Un oraș al dacilor buri care erau se pare cei mai dezvoltați în antichitate.

O cetate înfloritoare, unde de la minerit și până la comerțul cu sare, construiseră o adevărată rețea socială. Buridava era un puternic centru economic, o societate bine închegată, un oraș înfloritor, cel mai vechi centru urban din România de azi.

Ocnele Mari, o așezare în prezent de vreo 3000 de suflete, cu o istorie milenară, care a traversat o antichitate, un ev mediu tumultos dar și o istorie contemporană complexă, de la închisorile comuniste până la stațiunea rustică, din prezent, Ocnele Mari, orașul din vestul Râmnicului este la ora asta o explozie turistică, o frumoasă bijuterie balneară care pe zi ce trece atrage turiști din toată România. Doar sâmbătă, pe o vreme ploioasă de toamnă, la Ocnele Mari, în dreptul Salinei am văzut mașini din Timiș, Hunedoara, București, Dolj. Semn că la Ocnele Mari se face turism, unul care place, un magnet, pentru un oraș care doar în urmă cu 10 ani era subiect național doar prin catastrofe ecologice.

Am luat-o la pas într-o zi de sâmbătă prin stațiunea lui Radu de la Afumați, acolo unde celebrul domnitor are o superbă biserică, salvată și reînviată după 50 de ani, de la un cutremur devastator. Să vedem ce se poate face în Ocnele Mari, atunci când sezonul abia s-a încheiat?

Un orășel cuminte, cu multe case noi și vechi, frumos așezate printre dealurile sărate, cu zeci de pensiuni, pe toate străduțele liniștite, cu o primărie impunătoare, în stil haritean. Acesta este Ocnele Mari. Un orășel cu multe parcuri, cu ștranduri, dintre care cel mai cunoscut este Ștrandul fără fund, mai exact, cel mai adânc strand din România. Cu o adâncime de 80 metri, amenajat în urmă cu un veac la buza unei mine prăbușite. Deși plouase am văzut temerari care se scăldau în apele sărate, cu o concentrație precum Marea Moartă.

Aici, se află și cel mai mare parc de aventură din Oltenia, loc unde nu doar copiii dar și adulții se întrec în trasee care urcă pe aceste dealuri, străbat pădurile și zboară pe deasupra unui lac cu apă dulce. Da, un lac cu apă dulce în stațiunea sării. Un lac peste care trec 4 tiroliene. Copiii numesc acest paradis orașul lor, un loc din care cu greu se lasă duși.

După ce te saturi de Buridava Adventure Park, mergi spre Salina, una din cele mai frumoase din România. Orașul de sub Ocnele Mari. Da, așa este, pentru că dacă pui GPS-ul acolo jos, la aproape 100 de metri în subteran, vei vedea că te plimbi pe sub case. Este atât de ciudată senzația să vezi bulina albastră de pe hartă cum merge pe sub străzi și case, asta după ce traversezi un tunel lung care taie un deal uriaș pe malul stâng al Pârârului Sărat. Orașul din subteran este un splendid univers cu locuri de joacă, baruri, bibliotecă, biserică, relaxare, cinema, terenuri de tenis, de baschet, carting. Un oraș alb, cu pereti înalți  de sare, de 8 metri cu alei și coridoare lungi. Aceasta este salina Ocnelor. Orașul de dedesubt. Terapie curată.

Iar după salină, te urci frumos pe cai. Pentru că la Ocnele Mari se face echitație. O splendidă fermă te așteaptă în acest oraș să faci drumeții, la trap, manej, să mângâi frumoșii cai de la Ecvestria. Într-un decor de vis, cu iazuri cu pești,  cu o mâncare bună, Ocnele Mari își dezvăluie din nou secretele.

Dar și Ocnița, cartierul celălalt al Ocnelor nu se lasă mai prejos. Aici, vei vedea frumosul sat alb albastru de lângă ștrandul alb albastru. Din mijlocul unui parc. Aici sunt planuri mari, se va construi un complex balanear de senzație, chiar lângă elagantul sat de vacanță. Ocnița este un cartier strâns în jurul unei frumoase catedrale, care amintește de mănăstirea de la Curtea de Argeș. După care la ieșirea de vest din Ocne, prin satul Slătioare, ajungi la Mănăstirea construită de Ecaterina Salvaresso, singur regină din Evul Mediu a Țării Românești.

Saluți de final stațiunea vâlceană care fascinează, acolo la capătul islazului, cu fântâna veche cu ciutură, consierând pe bună dreptate, că Ocnele Mari rămâne o destinație turistică de familie, care poate oferi oricând, oricui, o poveste frunoasă și aminturi superbe.

 

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *