O stâncă uriaşă anunţă intrarea în comuna vâlceană Pesceana

Intrarea în comuna vâlceană Pesceana este, începând de azi, cu adevărat inedită. Dacă în celelalte comune avem deja clasicul totem cu numele şi stema României, la Pesceana avem altceva.

Avem efectiv o stâncă. O stâncă dură din Munţii Căpăţânii, imensă, care marchează, ca şi în anul 1920, hotarul definitiv dintre Pesceana şi Şirineasa.

Legendele spun că, în perioada interbelică, „mai multe pricini de hotar” se dezbăteau, imediat după Marele Război, între cele două localităţi. De fapt, pădurea cu linia ei era mereu pusă în joc. Ba cei din Pesceana se întindeau mai mult, ba cei din Şirineasa spuneau că le aparţine dincolo de linia de frontieră.

La tribunal, cele mai multe pricini erau, se pare, exact din cele două localităţi. Prefectul de judeţ a cerut lămuriri şi a întrebat primarii de atunci dacă există o piatră de hotar. Aceştia au spus că ar fi mai multe, dar acestea dispar peste noapte sau sunt mutate.

Bolovan Pesceana„Atunci vom avea o piatră de hotar pe care nimeni să nu o poată lua sau muta din loc” ar fi spus prefectul de judeţ din acea vreme.  A rugat armata şi pe generalul Oprescu, cel care avea exerciţii de arme sus, în Căpăţânii, ca, la întoarcere, să aducă o bucată mare de stâncă drept piatră de hotar.

Şi aşa fost.  „Pietroiul de hotar a fost adus din munții Căpăţânii, în anul 1920, de generalul Oprescu, din Şirineasa, cu o căruță militară, şi descărcat cu 10 militari”.

Acest pietroi a rămas până în 1947, când judeţele au fost desfiinţate, comunele reunite etc.. Comuniştii au distrus piatra de hotar, pentru că cele două localităţi nu mai existau, iar pădurea devenise a statului.

Primarul Ion Vasile a ţinut neapărat să refacă legenda şi, astfel, între Pesceana şi Şirineasa, să avem acest colos de stâncă. Nu ştim dacă localnicii mai sunt la fel de certăreţi ca acum 100 de ani, dar această stâncă uriaşă face parte, de azi, din zestrea sau din povestea frumoasă a comunei Pesceana.

„Acesta este punctul de hotar între Com. Şirineasa şi Com. Pesceana, denumit ,,LA PIETROI ”.
Pietroiul de hotar a fost adus din munții Căpăţânii, în anul 1920, de generalul Oprescu, din Şirineasa, cu o căruță militară, şi descărcat cu 10 militari.
Pentru a păstra Legenda, am adus, tot din munții Căpăţânii, un pietroi mult mai mare.
Mulțumim sponsorilor”, spune primarul Ion Vasile.

One comment

 • ROMEO BITICA

  CEVA CARE AR TREBUI SA FACA MULTI DINTRE TRIBUNII LOCALITATILOR.
  SI RM.VALCEA EXISTA UN MONUMENT DIN 1913 NUMIT ,,BOUL DE PIATRA,, PE DEALUL CAPELA.
  REPREZENTA UN BOU DE PIATRA DE MARIMEA UNUI VITEL SI ERA SIMBOLUL BATERIEI ANTI AERIANA DE
  PE DEALUL CAPELA CARE APARA ORASUL IN PRIMUL SI AL DOILEA RAZBOI MONDIAL DE AVIATIA INAMICA.
  ASTAZI MAI EXISTA INCA DOR TUPUL AM SA DESCARC IN CURAND OPOZA CU EL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *