O sibiancă frumoasă a fost încoronată Regina Festivalului de Tradiţii “Cântecele Oltului” din acest an

Dacă trebuia să aleagă un judeţ prin care să-şi croiască drumul către Dunăre, Oltul nu putea alege decât Vâlcea. Oltul, de aici de sus de la Câineni şi până jos la Drăgăşani şi Voiceşti are un mers triumfalist, un galop, un alegro, un largo şi ma non troppo. Oltul creează de fapt Simfonia Vâlcii. Cum…?

Şi pentru ca această simfonie să poarte un nume, de 50 de ani, la Călimăneşti, se desfăşoară festivalul Cântecele Oltului.

Sute de artiști au participat în perioada 17- 19 august la cea de-a 50-a ediție a Festivalului ansamblurilor folclorice „Cântecele Oltului”, organizat de Primăria Călimăneşti, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Ediţia jubiliară a Festivalului „Cântecele Oltului” a reunit ansambluri reprezentative din judeţele străbătute de Alutusul milenar: Harghita, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleorman, dar şi invitaţi din Botoșani și Republica Moldova.

Lorena Bogdan, cea care a primit titlul de ”Frumoasa Oltului” are 23 de ani și este dansatoarea la Ceata Junilor. Lorena Bogdan a prezentat costumul popular, a recitat o poezie și a făcut o demonstrație de joc popular împreună cu partenerul de dans Adrian Stoiță.

Dacă Lorena a adus acasă un titul de Miss, Ceata junilor s-a întors cu marele premiu al Festivalului. Au reușit să impresioneze, la fel ca de fiecare dată, și au câștigat marele premiu după ce au prezentat o suită de dansuri populare de pe Valea Hârtibaciului.

Evoluțiile sibienilor au fost răsplătite de juriul de specialitate cu două distincții: Trofeul Festivalului-Concurs „Cântecele Oltului” acordat Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” și titlul Frumoasa Oltului – decernat artistei Lorena Bogdan.

Şi judeţul Olt a fost premiat Ansamblul Folcloric „Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus, obținând Premiul special pentru promovarea călușului în rândul tineretului, iar solista Nicoleta Crisante a obținut Premiul 1 la secțiunea interpretare.

Premii au mai fost acordate ansamblurilor din Vâlcea, Harghita, Braşov etc.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *