O școala veche din Grădistea a fost ridicată prin contribuția premierului I. Ghe. Duca

Dispusă pe trei axe comerciale, comuna cu nume care vine din slavonă, reprezentând una din cele mai vechi cetăţi dacice din această parte de ţară, distrusă în anul 101, Grădiştea este o comună care în prezent se poate lăuda cu una din cele mai bune infrastructuri rutiere (cu excepţia DN 67B). De aici pleacă drumul Gorjului, al Vâlcii de munte dar şi al Vâcii subcarpatice.

Comuna aflată pe drumul Trasnhumanţei, de la Dunăre până dincolo spre Hunedoara, localitatea a trecut prin istorie cu demnitate. Să nu uităm de cei 10 localnici ucişi în Primul Război de ocupantul maghiar, pentru că nu au vrut să divulge pe cel care a distrus o caravană militară, pe drumul Gorjului. Maghiarii au omorât în 1917, 10 civili ca răzbunare.

Grădiştea a fost locul unde cobiliţarii gorjeni se întâlneau cu păstorii şi lemnarii din nord, o comună a târgoveţilor, a celor care aveau responsabilitatea şi adaptabilitatea comerţului.

De numele comunei se leagă și Ion Gheorghe Duca, sau I. G. Duca, mare om politic asasinat la Sinaia în 1933.

Duca a deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933, la această ultima dată fiind asasinat de așa-numiții Nicadori din cauza eforturilor sale de a stăvili Mișcarea Legionară.

Duca a fost un puternic susținător al Micii Antante, formată din România, Iugoslavia și Cehoslovacia, care avea drept scop să se opună politicii iredentiste a Ungariei de după Primul Război Mondial.
În anul 1922, I.G.Duca, fiind în campanie electorală ce viza alegerile din acel an, vizitează comuna Băești, azi Dobricea – sat component al comunei Grădiștea, jud. Vâlcea. Cu această ocazie donează 25 000 lei pentru construirea unui local de școală. Este vorba de Școala veche, așa cum a rămas în memoria băeștenilor, demolată pentru a face loc actualului local. Primar era Călin Ion.
Informația o dețin de la Călin Constantin (Dăbuleanu), în prezent decedat. Nea Costică povestea că a participat la acest eveniment și că băeștenii au rămas profund impresionați de modestia afișată de acesta. Avea o cămașă aproape roasă și pantalonii bazonați. (Ilie Fârtat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *