O şcoală-monument din comuna vâlceană Vaideeni va deveni Muzeul Transhumanţei

O şcoală monument din comuna vâlceană Vaideeni va deveni Muzeul Transhumanţei în urma unui proiect european, iar în acest loc vor fi expuse unelte specifice oieritului de-a lungul timpului, hărţi cu migraţia păstorilor ardeleni, dar şi o stână în realitate.

daniel-achim-baluta-23062014“Ideea este mai veche, a fost discutată cu reprezentanţi ai comunităţilor de ciobani din toată Oltenia de sub munte, dar şi din Muntenia. Este foarte important de marcat, ca studiu documentar şi muzeal, istoria noastră, a ciobanilor veniţi de peste munţi, care s-au aşezat în vechiul regat. Şcoala-monument, care a împlinit peste un secol de existenţă, se pretează la acest muzeu. Mai ales că în apropiere se află şi centrul de promovare turistică. Acest muzeu nu va fi doar unul al Vaideeniului, el va strânge date şi elemente din toate localităţile de sub munte, unde s-au aşezat păstorii din Ardeal.

Aşa se va afla de ce în Argeş, Dâmboviţa, Gorj sau Vâlcea există sate care se numesc Ungureni, Munteni, Sălişte etc”, a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.
Vaideeniul este o localitate reprezentativă din Vâlcea, considerată a fi întemeiată de ciobanii ardeleni, deşi migraţia acestora este cunoscută în tot nordul judeţului – Voineasa, Mălaia, Câineni, Boişoara, Milcoiu, Băbeni.
Istoricii afirmă că, în secolele XVII – XVIII, s-a produs cea mai mare migraţie a ciobanilor din Transilvania, din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara şi Braşov, aceştia plecând cu întreaga familie sau, de multe ori, sate întregi, din cauza politicii Imperiului Habsburgic. Ciobanii transilvăneni s-au aşezat în localităţi din nordul judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *