O reţetă secretă din 1945, păstrată la arhive, va atesta Telemeaua de Vaideeni, drept brand naţional

Satul Vaideeni poseda o istorie minunata, care poate fi dovedita prin numeroase acte oficiale, printre care si o reteta a deja cunsocutei, Branza de Vaideeni, datata in anul 1945. Istoria acestor oameni muncitori însă se pierde in negura timpului, intinzandu-se pana la inceputul secolului al 13-lea, cand, asupriti de stapanirea maghiara, au inceput sa coboare Muntii Carpati din Ardeal, stabilindu-se in Tara Romaneasca.
Din fericire, azi,  printr-un cumul de factori pozitivi – oameni sufletisti, momentul extrem de favorabil, dar si multa munca si daruire – se anunta o perioada plina de realizari.
Printr-un sprijin puternic si binevoitor, a luat fiinta Cooperativa Agricola Vaideeni, constiuita din “copii” Vaideeniului, care isi doreste sa constribuie la bunastarea satului natal si la ridicarea potentialului turistic al zonei.
Cooperativa Agricola Vaideeni, sprijijnită de oamenii satului, va depune documentatiile pentru atestarea urmatoarelor produse traditionale: Branza de burduf, Acriş, Telemea de Vaideeni, Smantana, Unt, Pastrama de oaie, Caş dospit, Urda.
Documentatia se afla in curs de finalizare, Cooperativa, avand ca obiectiv depunerea dosarelor in urmatoarea perioada si obitinerea atestarii produselor traditionale, in prima parte a sezonului de vara.
Atestarea produselor traditionale in Romania, are la baza Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(M.A.D.R.), Nr. 724 din 29.07.2013.
Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform unui caiet de sarcini care se întocmeşte de către operatorul economic. Acest document este elementul principal din cadrul documentaţiei pe care un producător trebuie să o întocmească pentru a-şi atesta un produs tradiţional.
Este foarte important să fie respectate toate prevederile din actul normativ care reglementează sectorul produselor tradiţionale.
In Ghidul de bune practici, publicat de M.A.D.R., produsul traditional este definit astfel: “produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizează materii prime locale; care nu are în compozitia lui aditivi alimentari; care prezinta o reteta traditionala; un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.”
Andrei Oncescu, voluntar in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *