O presă mediocră produce și promovează politiceni proști și invers….

Nu e niciun secret că mediocritatea naște proști sau monștri. Și, cu atât mai mult, mediocritatea din presă a devenit deja o regulă. Dacă stau și urmăresc, trei zile, programele televiziunilor de știri, efectiv îmi vine să strâng de gât câțiva reporteri adunați la tot felul de conferințe de presă.

Întrebări mai idioate nu credeam că pot să aud de când lucrez eu în presă. Asta denotă amatorismul și pătrunderea, în zona presei, a tot felul de puștani și puștoaice care au aflat că e cool să faci presă – să cauţi senzaționalul, să faci știri empirice care durează o oră în mentalul colectiv.

Un parlamentar vâlcean îmi spunea, recent, că stau la pândă la ușa din plen și îți bagă microfonul sub nas, întrebându-te care e ordinea de zi, care e rolul Camerei etc. Întrebări după fentă, iar dacă intervievatul știe răspunsul, se produce un oftat jurnalistic și se taie la montaj.

În fine, poate că sunt eu de modă veche, dar jurnalismul implică mai multe cunoștințe elementare – politologie, istoria României, măcar aia modernă, psihologie, geografie, literatură, logică, economie, sociologie. Abia după ce ai aceste fundamente fixate în zona cortexului, poți lua reportofonul și să te apuci de presă. Pentru că, dacă ești prost ca jurnalist, nu vei produce sau provoca decât existenţa unor politicieni la fel de proști ca tine. Un profesor prost va produce elevi mediocri. Elevii mediocri vor avea parte de profesori proști.

Iar în România, clasa politică deja este una compromisă. De la Șoșoacă și până la Dragu, sunt numai specii total analfabete politic.

Da, Anca Dragu este un personaj analfabet politic, precum Diana Șoșoacă. Diferența este că prima nu țipă. Dar, la nivel de cunoștințe istorico-politice, stau la fel. Sau mai știi ce surprize aș avea de la Șoșo?

Nu povestea cu Năstase m-a oripilat la duduia Dragu, dar, ori de câte ori deschide gura și nu are niciun ziarist care s-o pună la punct, pentru că interviul este luat tot de unul ca ea, emană o prostie epistemologică. Fata asta nu știe care este istoria parlamentarismului din România. Femeia nu știe care a fost esenţa integrării României în NATO sau în UE. Cauzele, gesturile politice, unele unice în istoria de 30 ani a României ultramoderne.

Dar, dacă aveam o presă utilă și performantă, oameni ca Dragu nu apăreau pe piață. Și acum îmi amintesc de ziarista DIGI care l-a întrebat, în direct, pe Marian Munteanu, dacă a fost și el în Piața Universității în iunie ’90. Sau de aceea care l-a întrebat pe Virgil Măgureanu cine e…

Anca Dragu și toți politicienii analfabeți politic sunt, de fapt, complementarii paradigmatici ai jurnalistilor analfabeți politic.

Dacă un județ sau un oraș din România sunt conduse de politicieni proști, să știți că acolo este și o presă făcută de proști.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *