O nouă mănăstire s-a adăugat patrimoniului Vâlcii; Mănăstirea așezată în raiul din Fârtățești

Suntem la Fârtăteşti, comuna care, dacă nu ai şti că eşti la Vâlcea, ai face prinsoare că este undeva în zona subalpină a Apusenilor. Comunitatea se află printre dealuri, urcă pe curs de ape şi se aşază cu fruntea sus pe culmi. Dozeştii e o linie, Becşaniul e o culme, Căţetu se duce spre marginea cerului, Valea Ursului e o vale între două dealuri. Drumul nostru iese din Naţional şi apoi, după un kilometru, apare indicatorul cu Schitul.

Nu ştim dacă chiar aşa este, însă, pe vremea haiducilor, dar şi mai devreme de ei, în timpul în care se forma naţia română, cavalerii primeau titlul dacă urmau aceste trei poteci, aceste trei drumuri, şi la capătul lor, fie îşi alegeau mireasca, fie se luptau cu lighioanele pământului, fie găseau zmei paralei şi castele ascunse, de pe alte lumi.

La final, drumul te scoate sus. Pe cea mai înaltă culme, de unde, de jur împrejur, se vede o Valahie uriaşă. Suntem la schit, lângă o frumoasă biserică, cochetă, care străjuie, până departe, Valea Cernei, sus se văd munţii şi apoi, marginile de lume.

“Zona este, după cum se vede, absolut unică. Peisaj, aer. Vrem să o dezvoltăm turistic. Aici ne-am gândit la un centru de recuperare sau, de ce nu, la spaţii de cazare”, spune Nicolae Voicescu, primarul din Fârtătești.

Așadar, aici, pe cea mai înaltă culme a Fârtățeștiului, unde, de jur împrejur, se vede toată Valea Cernei, străjuie elegantă și cochetă Mânăstirea Sf Nicolae, intrată de duminică, 9 mai, în patrimoniul ecleziast al Vâlcii.

Încă de anul trecut, edificiul consacrat cultului religios a prins viață, prin stăruința primarului Nicolae Voicescu, a salariaților primăriei și a tuturor voluntarilor.

Lăcașul de cult beneficiază de toate utilitățile, apă, canal, iluminat. Chiliile măicuțelor sunt aranjate, mobilate, cu băi proprii, existând astfel, toate condițiile de locuit.

Acesta a fost sfințit pe 9 mai, alături de peste 700 de pelerini și în prezența Înalt Preasfintitului Varsanufie.

”Este împlinirea unui vis. Am dorit să realizăm această mănăstire. A fost munca noastră, a primăriei, a preotului paroh, a enoriașilor. Zona este una cu totul aparte, desoebită. Iar ziua de ieri înseamnă argumentul final, că muncă noastră a fost recompensată. Personalul clerical este foarte ok, primăria le va sprijini pe măicuțe cu tot ce au nevoie. Aducerea moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, spre inchinarea credincioșilor, de către Inaltpreasfintitul Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului a culminat cu sfintirea mănăstirii Sfântul Nicolae, de pe dealul Schit , un fost lacas de cult, eveniment mult așteptat de către credincioși. Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Parinte Varsanufie a donat acestei manastiri moastele Sfantului Apostol Filip. Va mulțumim și Hristos a înviat!”, spune primarul Nicolae Voicescu.

Mănăstirea beneficiază de o parcare generoasă de 200 de locuri și sunt perpective de se dezvolta un sat turistic în zonă, funcție de dorința celor care vor să dezvolte structuri hoteliere.

Mai trebuie menționat faptul că atunci când s-a săpat pentru schit, a fost găsit un cimitir. Zeci de oseminte au fost excavate. Ba s-au păstrat cu sicrie cu tot. Legenda cimitirului era în partea locului dar se pare că el chiar a existat. Cimitir din perioada medievală.

Se prea poate ca, atunci când satele de jos erau invadate pentru o perioadă lungă de timp, chiar de ani, micile comunităţi din pădure să îşi fi urmat cursul firesc al vieţii şi morţii. Iar decedaţii erau îngropaţi aici. Este o variantă. O altă variantă vorbeşte şi despre un asasinat colectiv. Turcii ar fi omorât o întreagă comunitate, ca răzbunare, iar supravieţuitorii ar fi îngropat cadavrele. În orice caz, aici în vârful dealului, acolo unde Fârtățeștiul atinge cerul, a apărut o mănăstire care măreșete patrimoniul ecleziast al Vâlcii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *