O nouă fermă de porci de rasă înfiinţată la Voiceşti

Voicești, comună așezată pe malul Oltului, cu terenuri fertile și destinate legumiculturii, este în plină dezvoltare și modernizare.

Cu experiența căpătată după câțiva ani de administrație publică, Florian Vătafu, în ciuda lipsei fondurilor, s-a zbătut, a făcut proiecte prin care a reușit asfaltarea tuturor drumurilor, renovarea instituțiilor publice, a școlilor, grădiniței, alimentare cu apă în toată comuna, canalizare care va fi și aceasta făcută, asigurând astfel, un nivel de trai decent pentru localitate.

Edilul spune că o infrastructură bună va asigura atragerea de investitori, mai ales că, în Voicești, sunt terenuri pretabile pentru agricultură. În acest sens, este deschis la parteneriate publice – private, socio-economice, vizite și schimburi de experiență cu localități din cadrul Uniunii Europene.

Investitorii nu au întârziat să apară, astfel după ce un fabricant de mobilă a deschis o mică unitate de producţie, un alt fermier a deschis o unitate avicolă, avem azi una din cele mai moderne crescătorii de porci de rasă din Vâlcea.

“O fermă de creștere a porcilor reprezintă o idee de afaceri demnă de luat în seamă de către cei care dețin deja suprafețe de teren agricol sau pentru cei care au moștenit o gospodărie la țară. În ultima perioadă a crescut interesul și consumatorilor pentru carnea de calitate, așa că fermierii care își hrănesc animalele în mod tradițional au mare succes și își pot asigura un venit sigur chiar și cu efective mici de porci. Este o investiţie cu viitor”, spune primarul Florin Vătafu.

Printre rasele care sunt crescute la Voiceşti se numără Mangaliţa, Pietrain, Duroc, Landrace și Marele alb. Caracteristica comună a acestor rase este caracasa bogată în carne și procentul redus de grăsime. Rasa Pietrain este caracterizată de faptul că ia destul de ușor în greutate, având un spor mediu zilnic cuprins între 750-800grame. Astfel că la vârsta de 6-7 luni ajunge la o greutate medie de 80-90 kilograme. Carcasa este bine aprovizionată cu carne: peste 80%, restul de 20% este șuncă și bacon.

Porcii stau în adăposturi cu faianţă, betonat integral, prevăzut cu poduri de lemn pentru dormit și sistem de scurgere. O investiţie de peste 7000 de euro

Baconul obținut de la acest porc este de cea mai bună calitate, acesta este și motivul pentru care această rasă are mare căutare pe piată. Porcul Duroc în schimb are un spor mediu zilnic mai scăzut de doar 500-600 grame. Comparativ cu rasa Pietrain are un procent de musculatura în carcasă de 56% și stratul de grăsime se situează între 13 și 17 mm. În ceea ce privește porcul Landrace acesta are caracteristici similare cu duroc, atingând 100 de kilograme în aproximativ 6 luni.

în prezent la fermă sunt 15 scroafe gestante şi nu mai puţin de 100 de purcei de vânzare.

Funcţie de veniturile obţinute investitorul are de gând să-şi extindă afacerea.

AP

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *