O nouă biserică se adaugă zestrei monahale a comunei Stoilești

Rezistența și vechimea lor în timp, alături de bisericile de zid și marile mănăstiri, s-a datorat morfologiei satelor vâlcene, risipite prin păduri seculare și întinse pe cursurile de ape, unde populației îi erau la îndemână lemnul și meșterii pricepuți în prelucrarea lui. Dar cel mai important și decisiv element al acestora era faptul că biserica de lemn permitea posibilitatea de a o demonta și transporta odată cu mutarea satului într-un loc mai prielnic, ferit de invadatori, atunci când așezarea respectivă era amenințată de invazii inamice. Astfel bisericile erau rapid demontate, încărcate în 2-3 căruțe și ulterior remontate într-o altă vatră a satului.
Comuna Stoileşti este printre localităţile cu un uriaş patrimoniu ecleziast uriaş, nu mai puţin de 5 biserici de lemn se află răsfirate în satele comunei: Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului, sat Ghiobești (1824), Biserica de lemn “Cuvioasa Parascheva”, cătun Gemenica, sat Geamăna (1887), Biserica de lemn “Intrarea în Biserică”, sat Obogeni (1830), Biserica de lemn “Sf. Nicolae”, sat Stoilești (1752), Biserica de lemn “Sf. Voievozi”, sat Stănești (sec.XVIII)
Recent, zestrea eleziastă a comunei Stoilești s-a îmbogățit cu o nouă biserică.
”Zi importantă pentru comunitatea noastră, din satul Obogeni: Sfințirea Bisericii cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI! Sfântul Lăcaș s-a construit prin efortul preoților Nicolae și George Buga, al Primăriei Stoilesti și al enoriașilor din această parohie. Ne-am bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, a domnului deputat Neață Eugen, a domnului vicepreședinte al Consiliului Judetean Valcea, Marin Florian, precum și a altor invitați de seamă. Mulțumim preoților si credincioșilor participanți la acest eveniment deosebit!”, spune primarul Florin Ionescu. 
O altă veste bună, în domeniul cultural vine din Stoilești. ”Este și vremea reconstrucției ! Astăzi am început demolarea Căminului Cultural Bulagei. Expertizele tehnice au impus demolarea acestuia. In scurt timp, va începe și construcția unui nou camin cultural, prin fonduri de la Compania Naționala de Investiții!”, a mai precizat Florin Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *