O frumoasă biserică marmureşană se ridică în zona Crângu-Lahovary, din Scundu, urmând a funcţiona cea mai nouă mănăstire din judeţ
Localitatea vâlceană Scundu are toate şansele să-şi valorifice potenţialul agroturistic şi monahal, primăria fiind decisă pentru a investi, în următorii ani, în infrastructură şi dezvoltarea unui adevărat complex de vacanţă în satul Crângu, în jurul complexului Monahal, care se află în plin proces de construcţie
Veche aşezare românească, Scundu a fost, secole de-a rândul, atunci când vremurile erau tulburi în lunca Oltului, a doua casă pentru cei din Ioneşti sau Prundeni, fiind discret plasată dincolo de codrii de stejar de pe dealurile din jumătatea de sud a Vâlcii.
Mai mult, Scundu era şi calea de legătură dintre lunca Oltului şi Valea Pescenei, având, aşa cum am mai spus, rost de trecătoare colinară.
Şi aşa şi este, Scundu se întinde ca o ghirlandă de case pe coama dealului, având jos, ca un hrisov al timpului, pârâul cu acelaşi nume, cel care delimitează culmile unde creşte rozaliul (ultima specie de viţă nobilă) de pădurile aurii ale gorunului sfânt., culegând sutele de izvoare care curg d ela nord la sud, majoritatea captate în cişmele.
Aici, într-o oază de frumos, se află satul Crângu, fostă Lahovary, cea mai întinsă poiană, ascunsă de pădure,. o pădure care a aparţinut marii familii de oameni politici Lahovary. . Zeci de hectare de iarbă care rămâne verde până târziu în noiembrie, ferită de vânturi şi îngheţ, o mare de smarald, oferă drumeţului… viitorul comunei Scundu.
“Aici sper să fie cel mai mare sat de vacanţă din partea noastră de Vâlcea, din zona subcarpatică. De la intrarea în poiană şi până dincolo, aştept pe oricine doreşte fie să se retragă într-o casă de odihnă, fie să construiască o pensiune, fie să dezvolte chiar afaceri eco, ferme, orice care poate atrage turistul aici. De la mănăstirea aflată în lucru şi până la liziera pădurilor, este un spaţiu generos care poate aşeza Scundu pe harta agroturistica a României”, spune Dumitru Blejan, primarul comunei Scundu.
Ctitor al cele mai noi mănăstiri din Vâlcea este familia Nicolae Ion si Floarea, preşedinte, respectiv vicepreşedinte ai Universităţii Biotera. Ei au dăruit Arhiepiscopiei Râmnicului o frumoasă biserică de lemn şi Arhiepiscopia Râmnicului a hotărât amplasarea ei la la Scundu.
Mănăstirea cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, va fi cu siguranţă un loc de pelerinaj din ce în ce mai crescut în anii urmtori, după cum spune edilul Blejan.
“Ne-am angajat să realizăm drumuri de acces spre mănăstire, să ajutăm cu tot ce putem mica obște de maici de aici, de la mănăstire. Vreau să spun că în zilele de slujbă sau sărbătoare vine lume multă și chiar din ce în ce mai multă, chira dacă acum lucrăm la nouă mănăstire, în stil maramureşan. Zona este paradisul pe pământ, în mijloc de păduri care se întind până la Pesceana, Ionești, Băbeni, mai spune Blejan.
În prezent se lucrează la noua biserică a mănăstirii, o construcţie din lemn, în stil maramureşan. Aceasta se află în satul Crâng din comuna Scundu și va fi cea mai nouă mănăstire a Vâlcii.
De altfel, Vâlcea este județul cu cele mai multe astfel de mănăstiri din România, fiind considerat Athosul României.
AP