O filă de istorie naţională a fost redactată la moşia Bănţeştilor din Mădulari

Pe culmea dealurilor, ascuns de pădurile care delimitează ţinutul subcarpatic, de unde se rupe Mamu, să meargă ca hrisov al trecutului, râul boieresc al Vâlcii de sud, acolo, se află discret aşezată comuna Mădulari.

Aici, pe la 1700, locurile erau cunoscute ca fiind ale nobililor Mamu, Bănţescu şi Dimulescu, mari boieri valahi care, deşi la început fuseseră de acord cu principii fanarioţi, ulterior dezvoltă un puternic simţ naţional care va culmina în anii 1820 cu ralierea lor la cauza lui Tudor.

Ianache Bănţescu este unul dintre marii boieri din Mădulari care preia moştenire tatălui său, Dumitru Bănţescu, fost om la curtea lui Mavrocordat. Ianache însă era un „boier blând la suflet, om cu grijă de sărman, care nu ezita de recoltat sau de sărbătorile de peste an să aibă grijă de ăi mai nevoiaşi ţărani ai pământului”. Deşi fusese la Paris 4 ani, pentru avocatură, Ianache a renunţat la carieră şi a preluat afacerile lui Dumitru. Acesta se însoară cu Otilia, fata unui boiernaş din Balş şi devine unul din cei mai renumiţi boieri din sudul tudor1judeţului.  Prieten bun cu Nae Dimulescu, cu Urşianu şi cu Creţenii, Ianache pune bazele unui nucleu naţional.

Să nu uităm că ne aflăm chiar pe linia Oteteliş, Diculeşti, Făureșți, unde atât boierimea cât și țăranii doreau eliberarea țării de fanarioți. Ianache devine prieten cu Tudor Vladimirescu iar una din flacările revoluției de la 1821 pornește chiar de la moșia Bănțeștilor. Se spune că în 1820, Tudor în repetate rânduri a înoptat la Ianche la moşie.

Ianache Bănțescu moare însă în 1822 în împrejurări misterioase, anumite scrieri spun că Otilia nu ar fi fost străină de acest aspect, ea având de o vreme bună o relație de amor cu unul dintre vechilii moșiei.

Ce a rămas de atunci? Satul Bănţeştilor, fosta moşie a lui Ianache şi această poveste naţională, care arată, că în Vâlcea renascentistă, spiritul naţional şi românismul au fost vii, puternice şi au asigurat legimitea noastră în istorie demnităţii

Revenind la prezent, primarul Daniel Dimulescu promite că până la sfârşitul acestui an, şi-a propus să finalizeze lucrările de modernizare a DC Bănţeşti, pe o lungime de doi kilometri. Investiţiile sunt realizate cu fonduri din bugetul local. Social-democratul a mai precizat că a mai depus, pe Ordonanţa 28, un alt proiect, pentru asfaltarea a 6,8 kilometri de drumuri locale

O poveste din Mădulari ca multe alte mii care au crescut în pământul sfânt al acestui frumos judeţ biecuvântat de Dumnezeu.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *