O fabricuţă din Vâlcea exportă carne la garniţă, caltaboşi, cârnaţi din topor în 7 state europene

25 de tone de cârnaţi, caltaboş, muşchi perpelit, carne la garniţă şi şuncă usturoiată au fost deja expediate către Franţa, Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Portugalia şi Luxemburg. De Crăciun, produsele vor ajunge pe mesele românilor care trăiesc în aceste ţări şi care vor petrece sărbătorile departe de casă.

Toate produsele sunt preparate într-o făbricuţă din apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea după reţete vechi de acum o sută de ani. 13 dintre produsele preparate aici au fost atestate de Ministerul Agriculturii ca „produse tradiţionale” şi conţin doar ingrediente naturale.

„25 de tone livrez, dar eu livrez doar produse fără E-uri, produse tradiţionale româneşti. Şi aici aş aminti, că suntem în perioada Crăciunului, de tobă, caltaboş oltenesc şi, foarte căutaţi, cârnaţii din topor, jumările, carnea la garniţă e foarte căutată, cu untură sau fără untură. Avem muşchi perpelit, copt cum îl făceam odată şi îl ţineam la garniţă. Eu am 13 produse atestate şi pe toate le export în această perioadă”, a declarat Aurel Simion, proprietarul fabricii.

Cei mai căutaţi sunt „cârnaţii din topor”. Mihaela Antonie, una dintre angajatele fabricii, a povestit cum se prepară aceştia.

„Se numesc <cârnaţi din topor> pentru că tăiem carnea cu cuţitul, manual, în bucăţi de 2-3 centimetri, aşa cum făceau bunicii şi străbunicii noştri. Condimentele pe care le folosim sunt naturale: sare, piper şi cimbru. Este o reţetă foarte veche, de aproape o sută de ani”, a spus Mihaela Antonie.

Anul acesta, pentru prima dată, în fabrica din Vâlcea au fost preparate şi sarmale, tot după reţete tradiţionale. Două tone de sarmale au fost expediate către românii din străinătate care vor, de Crăciun, să simtă gustul „de acasă” . Toate sunt ambalate în oale de lut, realizate de un meşter popular.

32 de oameni se ocupă de prepararea şi vânzarea produselor tradiţionale. Proprietarul fabricii spune că produsele sale sunt sănătoase, dar recunoaşte că sunt şi mai scumpe.

„Produsele sunt făcute din carne românească sută la sută, după reţete de acum 80-100 de ani. Nu conţin E-uri, nu conţin alţi potenţiatori de gust, se afumă natural cu lemn de fag, au înglobată foarte multă manoperă, frăgezirea şi maturarea cărnii se face natural, nu conţin nimic chimic. (…) Produsul tradiţional se face mult mai greu, de aceea este şi mai scump. Şi automat, avem o categorie de consumatori destul de restrânsă”, a mai spus proprietarul fabricii.

Zilnic, în fabrica din Vâlcea se prelucrează aproximativ patru tone de carne. O parte din produsele tradiţionale fabricate aici ajung şi în câteva hypermarketuri din ţară.

loading...

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *