O comună vâlceană este sub ocupaţie: Peste 700 de proprietari de terenuri şi case străini de localitate

Frumseţea acestei localităţi a atras în ultimii 10 ani o mulţime de români din alte colţuri ale ţării, aceştia neezitând să achiziţioneze aici terenuri şi case vechi brâncoveneşti sau şi-au ridicat proprietăţi noi.

Vorbim de Costeşti, un sat muzeu, declarat sat cultural al României, o localitate cu un patrimoniu uriaş, fiind printre cele 20 de localităţi din ţară care deţin monumente, muzee, lăcaşe de cult, o zestre uriaşă pentru România.

“S-au îndrăgostit de zonă. E de ajuns să fii venit odată şi a doua oară au căutat să-şi cumpere un teren, o casă, un loc retras, unde să se retragă fie vara, fie la pensie, fie să valorifice în scop turistic acest activ”, spune primarul Toma Peştereanu.

Costeşti este singura comună care are un munte în mijloc, două chei şi două ape curgătoare. Mai mult este o localitate montană care deţine o meteoră, Mănăstirea Arnota dar şi o Academie Ecleziastă – Mănăstirea Bistriţa.

“Sunt peste 700 de străinaşi după cum sunt trecuţi în registrul comerţului.  Cei mai mulţi din Bucureşti şi Craiova. Există o stradă a Băniei, pentru că aici sunt proprietăţi grupate ale doljenilor. Majoritatea vin spre Pietreni. Avem şi străini, nemţi, francezi, austrieci”, spune edilul.

Printre vedetele care au aici proprietăţi se numără jurnalistul Adrian Ursu şi cuplul Vlad Huidu şi soţia sa, solita Giulia. 

Cert este că localitatea din Depresiunea Horezu este din ce în ce mai căutată, aici funcţionează 5 pensiuni, menţionăm aici, Hanul Sacerdonţenilor, un frumos complex arhitectural,  avem splendidul monument Conacul Popian, al preotului care oficiază la Roma, cele mai înguste chei în calcar din România. Este un arhipeleag de case frumoase care se întind pe Valea Bistriţei şi Valea Costeştiului.

Recent Primăria Costeşti a început asfaltarea drumului spre Bărbăteşti, tronson al drumului Mănăstirilor Olteniei de sub Munte, zonă unde deja există mulţi proprietari care vor să-şi ridice case de vacanţă sau structuri turistice.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *