O biserică din Roeşti, construită pe ascuns în timpul comuniştilor, va fi reabilitată

O biserică ridicată pe ascuns în anii ’60 şi cunoscută drept biserica interzisă din comuna Roeşti va fi reabilitată de autorităţile deoarece lăcaşul de cult a început să se degradeze, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Gheorghe Drăghici.

„Biserica cu hramul Cuvioasa Paraschieva are o istorie aparte. În anii ’60, într-un sat din comuna Roeşti nu exista biserică şi degeaba oamenii au cerut autorităţilor să se construiască o biserică, regimul comunist a fost total refractar la doleanţa oamenilor. Chiar dacă liderii locali de atunci au înţeles cum stau treburile, nu puteau să-i ajute pe localnici. În cele din urmă, soluţia a venit pe neaşteptate, iar ce s-a întâmplat după a fost mai mult decât un act de curaj”, a precizat Drăghici.

Regimul comunist a aprobat înfiinţarea unei şcoli generale în satul respectiv şi atunci oamenii s-au pus de acord că vor lucra ei la ridicarea unităţii respective.

„De fapt a fost o strategie extrem de cutezătoare. Sub paravanul noii construcţii, sătenii s-au apucat să ridice în apropiere biserica. Dar acest lucru se făcea noaptea. Adică ziua oamenii lucrau la şcoală, iar noaptea la biserică. Pentru a nu fi acuzaţi de furt de materiale, femeile au făcut cărămidă arsă în curte pentru biserică. Normal că autorităţile locale ştiau de ce se întâmpla noaptea, dar au închis ochii. Meşterii lucrau doar pentru şcoală, chiar dacă noaptea oamenii construiau şi biserica. Biserica a fost finalizată odată cu şcoala, meşterii nu au păţit nimic, din câte am auzit, se pare că autorităţile locale ar fi avut de suferit”, a adăugat primarul din Roeşti.

Din păcate, lucrul fiind mai mult improvizat, iar materialele nefiind de calitate, biserica a început în ultimii zece ani să se degradeze şi au apărut fisuri, fiind în pericol de a se prăbuşi.

Primăria a depus deja documentaţia pentru reabilitarea acestei biserici simbol al rezistenţei, cum o numesc localnicii, iar valoarea lucrărilor de consolidare se ridică la aproximativ 60.000 de lei. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *