Nu va exista nici valul II de Covid şi nici o criză economică de proporţii

Poate că sunt eu bolnav de optimism dar după toate aparenţele, România va traversa cu bine această pandemie.

Mai întăi să fac nişte precizări, virusul ăsta nu e scăpat de prin laboratoare, nu e făcut nici de oculta mondială, nu are nimic misterios în el, decât oligofrenismul sistemului politic comunist chinez care nu l-au anunţat din timp şi au permis în iarnă, grupurilor de migdalaţi să se plimbe în turism prin Milano, Paris sau Barcelona, aducând cu ei şi această boală, una care a lovit exact cele mai vulnerabile categorii de cetăţeni, de regulă vârstnicii cu diferite afecţiuni sau pe ceilalţi care aveau la rândul lor un istoric medical nu prea în regulă.

O pandemie care a blocat lumea, a afectat la greu mecanismele economice şi a produs nenorociri celor mai multe state, din păcate, unele fanion în economia globală.

Nu este însă un virus mortal, asta se uită mereu, este un vis care a produs nefericiri sociale, similare ca în anii anteriori, din toate statisticile se pare că numărul deceselor la nivel global dar şi individual pe ţară se află în norma tipică a anilor precedenţi, uneori chiar mai redusă.

Gradul de contagiune care poate afectat temporar capacitatea de muncă a salariaţilor este factorul care a produs aceste carantinări, izolări, dar după toate rezultatele din ultima perioada, ne confruntăm la nivel global cu o retragere a apocalipsei, virusul îşi pierde din efect, Pandemia este în declin şi sunt mari şanse ca undeva spre luna august, să fie declarată închisă.

De aici, optimismul meu spune că vor rezulta două culoare în perioada următoare. Fie cel mai optimist scenariu va arăta ca virusul va disparea complet de pe faţa pământului, nu ştiu cum şi nu mă întrebaţi dar aşa s-a întâmplat şi cu primul SARS, după vară nu a mai existat. Fie a avut un ciclu de viaţă suficient şi şi-a atins maximul după care va dispărea precum alte gripe şi epidemii pe care umanitatea le-a traversat în două milenii, fără să mai recidiveze.

Fie în cel de-a doilea scenariu, Coronavirusul va rămâne activ dar la nivelul unei gripe sezoniere, cu un tratement specific, fără a mai produce nenorociri, izolări sau ce am trăit în intervalul martie – mai, în lume. Adică o boală ca restul boililor neagresive pe care omul le încearcă în timpul vieţii. Evident, astea nu ne vor feri de a ne proteja, cu acea mască etc, Aşa cum facem iarna, când ne înfofolim să nu luăm gripa asta locală.

Deci în ambele scenarii, ale mele, lumea nu se mai confrunta cu panica din primăvară,. cu acest „Time Out” al planetei şi ar fi cazul să ne gândim optimist la o reluare ponderată a vieţii, analizând însă şi ce am făcut bine sau rău în aceste trei luni de pandemie. Mă refer economic, social sau politic la nivel global. Parcă un pic mai mare solidaritate nu ar strica, dacă tot visăm la un moment dat la statul planetar.

În ceea ce priveşte economia, da, e clar va exista o recesiune economică dar în niciun caz cum a fost cea din 2009, când mai bine de un an jumătate, economiile lumii se înecau în burse şi contorizau contracţiile procentuale. Vorbim azi, de o lume care a înţeles că motoarele economiei scad în intensitate, nu a forjat, le-au lăsat să meargă la relanti, până când trece momentul de service.

De regulă, după orice catastrofă social-umanitară (fie epidemii, fie războaie) s-a înregistrat o creştere accelerată a economiilor, un salt uriaş de recuperare dar şi de expansiune. Cam asta se va întâmpla în lume şi în România, acesta fiind celebrul fenomen „V” pe care îl descrie ministrul Cîţu, plastic spus, o scădere bruscă urmată de o creştere rapidă. Chiar şi sectoarele care au suferit în aceste trei luni vor da semne de revenire mai repede decât ne aşteptam. Crede oare cineva că, turismul din Venetia sau Milano va aştepta un an dol până la revenire? Exclus, în toamnă, Italia va avea un număr de turişti de nici nu ai zice că a fost vreo pandemie.

Litoralul românesc este asaltat deja pe booking iar în augurst, staţiunile montane vor fi pline, nu mai zic de amuzantele cozi care vor exista la terasele puburilor din această vară..

Aşadar, haideţi să ieşim din pandemie, ceva mai calmi, mai optimişti şi responsabil totuşi. Viitorul nu e atât de negru, precum îl zugrăvesc unii.,

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *