Nu stim care, PSD sau PNL vor salva Govora dar stim sigur că Radu va fi primarul ales in iunie

Se apropie alegerile locale și în cel mai sărac oraș din Vâlcea. În orașul care ar fi putut fi un brand național. Un oraș care s-ar fi putut dezvolta în acești ultimii 24 de ani intr-un mod de neimaginat privind doar stațiunile vâlcene.

Rând pe rând, în Vâlcea, în ultimii 4 ani orașe ca Ocnele Mari,  Brezoi sau Horezu au devenit stațiuni turistice locale sau naționale, comune cum sunt Vaideeni. Malaia sau Costesti au devenit oficial destinații turistice. Semn că județul funcționează pe toate palierele turistice, edilii localităților de mai sus se zbat sa atragă fonduri, sa crească demografic, sa atragă investitori.

Urmează Slatioara, Salatrucel. Prundeni sau Perisani…pe aceeași linie.

Dar un singur oraș, fosta mare statiune, a ales nu stagnarea, ar fi fost bine, a ales sa moara, sa decada în cel mai înfiorător mod. Sărăcie, populație imbatranita, lipsa investitori, lipsa atragere proiecte, o moarte urbana care se vede la tot pasul. Băile Govora este azi un cimitir urban, o grota fără de sfârșit unde timp de doua decenii jumătate au fost îngropate toate speranțele locuitorilor.

Va dați seama dezastrul sociologic si psihologic al acestui oraș? Nu. Ganditi-va ca sunt tineri care au 24 de ani. Care s-au născut în acest oraș putred și au trăit toată viata sub mandatul actualei administrații crezând că asta este normalitatea. Ca mirosul de hoit, de naftalina, ca buruienile și noroiul urban sunt realitatea, sunt normalitatea și firescul.

Ca sinistrul acestui oraș a fost dintotdeauna. 24 de ani ei au fost martorii unui autentic Fade to Black, a ruginii care s-a depus strat după strat pe fiecare metru de pământ.

Enclava Băile Govora este de multe ori mai trista decât Cernobilul. Acolo măcar un capac de beton tine moartea închisă în subteran. Aici un singur om a pus un capac ermetic peste o fostă mare stațiune balneară. Un singur om a meșterit 24 de ani un cavou și a pus singur dar cu complicitatea întregii clase politice, capacul cavoului Govorean.

Cum a reușit? Cu complicitatea tuturor partidelor,  a oamenilor de afaceri și a fricii de dosare. A unui sertar care oricând poate fi deschis și precum corbii sa zboare spre toate zările, filele corupției. Rând pe rând pesedisti și penelisti au trecut pe lângă Băile Govora, au văzut cadavrul în putrefacție al stațiunii dar brusc imaginea unei clădiri cu coloane reci de la municipiu i-a speriat, si-au ridicat gulerul și au fugit, lăsând ca stațiunea sa fie violata în continuare. Oameni de afaceri au făcut la fel. Frica, teama, angoasele, scheletii din dulap au construit un pact mutual între toți optand sa ignore, sa rezulte un tabu aici. Precum un teren blestemat peste care nu se calcă.

Nu știm care partid sau lider politic își va asuma eliberarea Govorei. Poate cel mai puțin corupt. Un singur lucru e cert, Băile Govora va avea alt primar în acest an. Radu Barascu. Singurul care nu se teme de coloanele reci ale clădirii din municipiu, singurul care poate opri procesul putrefactiei și sa înceapă salvarea unui oraș de patrimoniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *