Nu primarul aduce investitori într-o localitate, însă o primărie creează facilități pentru a atrage investitori

A venit momentul să mai demolăm un mit care între timp a devenit clișeu și este repetat obsedant de persoane care nu au habar de economie. Evident totul a plecat de la pesonaj cu studii economice, pe care ar fi trebuit să le aibă, dar judecând după foaia matricolă mediocră realizăm de ce s-a propagat această inepție și a prins la un public needucat.

Primarul unui oraș, primarul unui municipiu, primarul unei comune nu aduce investitori. Este și normal dacă ar fi altfel, în România ar intra sub incidența traficului de influență, abuz de putere etc. Dar în nicio țară din lume, primarul sau primăriile nu aduc investitori. Ar fi o aberație dacă la Râmnicu Vâlcea, primarul s-ar duce în Texas și ar aduce pe  Petrochem Ltd să investească în oraș. Nu cumva ar face o concurență Chimcomplexului? Sau mă rog ar aduce o companie multinațională pe geotextile și ar arunca în aer compania Minet, demolând afecerea de familie Bulacu? Sau ar identfica o companie din China care face pavele și granituri și ar aduce-o aici? Nu ar da o lovitură companiei care se află pe DN 67?

Pe de altă parte dacă o companie mare vrea să vină aici unde există un alt agent economic pe același domeniu, primaria nu trebuie să se opună. Chiar dacă e pe piață Altex nu refuzi Flanco, dacă e Annabella nu refuzi Diana. Dimpotrivă o primărie e deschisă pentru oricine bate la ușă, chiar dacă apare regimul concurențial. Asta este baza economiei.

Dar în esență, primăria nu aduce investitori. În schimb face altceva. O primărie creează facilități pentru ca investitorii să vină. Adică, o primărie investește în învățământ profesional pentru a crea personal calificat, se poate zbate pentru a crea o universitate tehnică să aibă personal high calificat.  O primărie poate interveni pentru a facilita o intermediere cu terenuri private pentru investitori (cadastru, avize de urgență), o primărie cum ar fi Râmnicu Vâlcea ar lua legătura cu Mihăești și Budești, comune care dețin terenuri în intravilan industrial și ar îndrepta atenția unei fabrici acolo.

Primăria poate crea artere de circulație spre zone unde cineva dorește să investească. Ar crea linii de autobuz local spre acele locații.  Primăria poate aduce curent, gaze și apă în acel perimetru. Primăria poate stabili cu Consiliul Județean strategii de infrastructură de centuri ocolitoare, de variante spre autostrăzi. Așadar Primăria nu aduce investititori dar creează condiții pentru a veni aceștia încoace.

Dar degeaba face asta însă dacă nu apare și un studiu al unei companii interesate.

De ce Sibiul? Crede cineva că Iohannis sau Fodor a adus investitori? Trebuie să fii tâmpit dacă afirmi asta! Austotrada care mărginește cartierele de est ale Sibiului a adus investitori. Cele trei ore de autostradă până la Nădlac au adus investitori. Putea fi primar la Sibiu și Șoșoacă, odată ce ai autostrada, un oraș cu 150.000 de locuitori, un centru univesitar și școli de meserii, vine oricine și cumpără terenuri de la privați pentru a dezvolta afaceri. De ce Sebeșul? E la două ore de graniță pe autostradă, o oră de Cluj, pe autostradă.

O companie de producție care dorește să vină la Râmnicu Vâlcea ce face prima dată? Află legăturile orașului cu București sau cu granița sau cu orașele mari vecine. Când află că de la Sibiu la Râmnic se fac de regulă 2 ore pe două benzi pe Valea Oltului, 2 ore până la București, 2 ore până la Târgu Jiu pe două benzi, 2 ore până la Craiova, 5 ore până la Arad, deja are o ezitare. Dar hai să spunem că află că e în execuție o autostradă și că Râmnicu va fi la 21 de km de autostradă și se răzgândește.

Merge mai departe. Vrea să afle învățământul. Află că în Râmnic sunt licee teoretice sau tehnologice, la cele din urmă cu promovabilitate mică la bac dar și cu un atestat de meserie pe hârtie doar. Că există doar un singur liceu cu învătâmânt dual, că nu prea sunt școli de meserii…Că nu există o universitate tehnică. Normal că din nou ezită. și nu vine aici.

Astfel un investitor care face produse cu plus valoare mare nu vine aici. Nu are drumuri, nu are calificați (nici măcar să asambleze un tractor), nu are ingineri și atunci se mută în altă parte. Poate să facă primarul sluj, mătănii în fața lui, o companie privată care vrea profit și calitate în muncă nu se oprește la Râmnicu Vâlcea.

La Râmnicu Vâlcea vor veni investitori de calibru abia atunci când: va fi autostrada la 21 de km de Râmnic, când în locul liceelor sovietice tehnologice vor fi școli profesionale care vor califica sudori, electricieni, zidari, lacătuș, strungari, electroniști, eletrotehniști, universitate tehnică unde să avem ingineri. Când terenurile private din Mihăești, Budești, Dăești vor fi cadastrate și intabulate și oamenii dornici să le vândă, când gazele, curentul și canalizarea vor fi extinse.

Cine vă va spune că aduce el de mână investitori minte. Vă minte în mod populist și ipocrit și înseamnă că habar nu are economie elementară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *