Nivelurile de cunoaștere ale limbii germane explicate pas cu pas

Limba germană nu doar că este a doua cea mai vorbită din Europa, dar odată învățată și pusă în practică, aduce cu sine avantaje atât pe planul personal, cât și pe cel al carierei. Cu toate acestea, deseori apar neclarități cu privire la cum sunt organizate nivelurile de limbă și la modul în care acestea trebuie parcurse.

 

În articolul prezent ne propunem să aducem puțină lumină în ceea ce privește procesul de învățare al limbii germane și, de ce nu, să vă trezim interesul înspre învățarea unei limbi de circulație internațională.

 

De ce contează nivelurile de limbă germană?

 

Fie că e vorba de completarea unui CV, înscrierea la o anumită facultate sau alegerea unui curs profesional, cunoașterea propriului nivel de limbă este un aspect esențial atunci când studiezi limba germană. Autoevaluarea poate fi complicată în asemenea cazuri, însă dacă te familiarizezi cu sistemul de referință valabil în Europa, nu ar trebui să ai probleme.

 

Cum s-au stabilit nivelurile de limbă germană?

 

Pentru a încuraja și a facilita schimburile interculturale și implicit răspândirea limbilor între țările membre, Consiliul European publică în anul 2001 documentul intitulat: Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi: Învățare, Predare, Evaluare (CECRL). Acesta propune structurarea competențelor lingvistice în 3 domenii principale :

 

  • înțelegere (ascultare, citire);
  • vorbire (participare la conversație, discurs oral);
  • scriere

 

În funcție de acestea, au fost elaborate 6 niveluri de referință: A1, A2, B1, B2, C1, C2, care practic cuprind parcursul învățării unei limbi de la primele cuvinte până la performanța de a vorbi cu ușurința unui nativ. Aici ne referim atat la limba germană, cât și la orice alta limbă pe care ne propunem să o învățăm.

 

Nivelurile de limbă germană:

 

A1 – nivelul introductiv: Acesta este utilizatorul care a făcut primul pas înspre limba germană. Poate să se prezinte pe sine sau pe altcineva privind aspecte precum numele, originea, vârsta, statutul său.

 

A2 – nivelul de bază: Aria de cunoștințe se extinde înspre teme cu relevanță imediată, precum: informații despre propria persoană și familie, profesie, hobby-uri, mediul de trai. Utilizatorul poate lua parte la conversații simple, la obiect, care presupun un schimb direct de informații.

 

B1 – nivelul intermediar: Utilizatorul poate să folosească limba germană într-un mod coerent pentru a discuta teme familiare și a descrie evenimente. Expus unor subiecte cunoscute, prezentate într-un limbaj standard, este în stare să înțeleagă ideile principale. Își poate exprima opiniile, aducând argumente simple.

 

B2 – nivelul post-intermediar: Utilizatorul este capabil să înțeleagă conținuturi scrise și orale mai complexe, abstracte sau concrete și poate aborda teme de specialitate. Poate comunica fără mari dificultăți cu un nativ și să se exprime în mod detaliat pe o gamă largă de subiecte.

 

C1 – nivelul autonom: Acest nivel presupune utilizarea limbii într-un mod spontan, natural, vorbitorul exprimându-se liber și cu ușurință, fără a avea nevoie să se gândească mult înainte.

 

C2 – nivelul nativ de stăpânire a limbii: Înțelegerea lipsită de efort a conținuturilor citite sau auzite. Exprimarea este fluentă și precisă, vorbitorul fiind familiarizat atât cu expresii idiomatice cât și cu registrul colocvial.

 

În momentul în care ne decidem să învățăm o limbă străină este important să cunoaștem toate aceste informații, tocmai pentru a avea o structură clară în minte și pentru a urma un plan de învățare.

 

Dacă ne decidem să învățăm limba germană la un centru ce limbi străine sau în privat cu un profesor, aceasta structura pe niveluri ne va fi prezentată de la începutul procesului și pe măsură ce avansăm, vom putea remarca progresul concret pe care îl avem în timp.

 

Limba germană pentru adulți se învață garantat la Centrul Gutenberg

 

Centrul Gutenberg (www.invatagermana.ro) este o inițiativă ce organizează atât cursuri clasice, care se axează pe învățarea limbii germane după cerințele încadrării în standardele lingvistice europene, cât și cursuri conversaționale, unde ai posibilitatea de a-ți exersa cunoștințele cu un vorbitor nativ de limba germană.

 

Această inițiativă pentru adulți, își propune să sprijine prin cursuri online și resurse educaționale toate persoanele care vor să învețe germană, oferind o experiență de învățare completă și interactivă și rezultatele se văd: peste 400 de cursanți absolvenți.

 

Limba germană pentru copii se învață la Centrul Didacto

Didacto (www.didacto.ro)  este dedicat învățării limbii germane pentru cei mici, și își propune să ofere copiilor experiențe educaționale calitative, online și offline.

 

Cu siguranță îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău și viitorul lui, de aceea organizăm activități în limba germană unde folosim tehnici de dezvoltare personală axate pe mentalitatea de creștere, ca tu să ai un copil inteligent, echilibrat și dezvoltat armonios!

 

Activitățile online sunt cursurile de limba germană și atelierele conversaționale în limba germană, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 8-14 ani, cu orice nivel de germană (începător, intermediar și avansat).

 

Vă invităm în comunitatea Gutenberg, accesând site-urile noastre, să învățăm împreună limba germană!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *