Nicolae Concioiu: Pierdem populație activă și calificată, prin migrație, din păcate; Aici ne trebuie o strategie

Primarul din Gușoeni, Nicolae Concoiu, trage un semnal de alarmă asupra migrației forței active de muncă, în străinătate. Și că trebuie o strategie națională pentru a îmbunătăți situația economică.

”Vă dau un exemplu. Am o familie care aveau aici tot ce le trebuie dar au plecat. Un salariu de 6000 de euro în Germania plus calitatea vieții. Le poți reproșa ceva, nu? Partea proastă este că acești buni specialiști pleacă și contribuie la dezvoltarea statelor vestice, în timp ce statul român a cheltuit bani cu școlarizarea acestora. De aceea trebuie ca România să galopeze economic, investiții ample în toată țara, o echilibrare pe toate regiunile. E păcat atunci când pierdem personal calificat”, spune, Nicolae Concioiu, primarul din Gușoeni.

Cu aproape 300 mii lei venituri proprii (228 per capita) și 1.300 de locuitori, comuna Gușoeni are toate șansele pentru a face un salt uriaș economic, având în vedere trei mari rețele de utilități care vor fi implementate în acest an – apă, canalizare și rețeaua de gaze.

Nu mai puțin de 17 proiecte majoritatea cu sursă de finanțare asigurată vor transforma radical această localitate, punând-o în topul localităților în care merită să locuiești sau să investești.

Vorbim de o biblioteca comunală modernă care se va face prin reabilitatea fostei școli primare din Gușoianca, prin PNRR. Tot prin PNRR avem un bloc nZeb pentru tinerii profesioniști. Și nu în ultimul rând prin PNRR se va realiza un centru modern pentru vârstnici, cu parc și cu cu asistență pentru 25 de persoane aflate în zona vulnerabilă.

S-au aprobat și 4 stații de încărcare. Dar și un modern centru adminsitrativ. Cu mențiunea că toate aceste noi clădiri din start vor fi autonome energetic. Va fi reabilitată primăria veche și se va identifica o nouă destinație utilă pentru comunitate.

Comuna va avea un dispensar modern, complet reabilitat și utilat și o creșă. La fel, vorbim de o Sală Polivalentă pentru toate sporturile. Școala gimanzială va fi dotată cu mobilier, echipamente IT și se va amenaja un laborator de informatică.

În Gușoeni se va amenaja o insulă de colectare deșeuri în parteneriat cu Consiliul Județean iar prin CNI se va realiza un zid de sprijin și parcare la baza sportivă. În localitate se va moderniza total iluminatul public inclusiv pe drumul național, nu va există nicio zonă care să stea în întineric în timpul nopții.

Nu în ultimul rând se va amenaja o platformă pentru colectarea gunoiului de grajd, comuna primind utilaje – tractor, vidanjă, în cadrul proeictului.

Prin PNS urmează să se asfalteze alți 7 km de drumuri, astfel încât toată zona de intravilan să aibă drumuri modernizate.

Și nu în ultimul rând, prin Anghel Saligny se vor înființa rețelele de apă și de canalizare în toată comună iar în acest an vor demara racordările la rețeeaua de gaze natuarle, Transgazul lucrând deja la stația de reglare măsură presiune.

Așadar, apă, canalizare, gaze, drumuri, iluminat, instituții publice, școlare, sanitare moderne, energie verde, aceasta este cartea de vizită a comunei Gușoeni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *