Nicolae Bălcescu, o localitatea unde trecutul istoric se combină cu prezentul modern

Topologul este râul care aduce cele mai frumoase nopţi de luncă într-o comună cu nume de istorie. O comună unde, unul din cei mai mari vizinionari ai secolului XIX, unul care a vorbit despre reforme, pe când statul român purta ciuboţele turceşti şi dormea pe perne sultăneşti.

Bălcescu, despre el este vorba, probabil privind la stelele care se adunau pâlcuri de noapte deasupra luncii majestuoase a Topologului, gândea cum să preschimbe căciula aia boierească, umflată şi hazlie cu croiala apuseană. Acolo, la conacul din comuna de graniţă, se prea poate să fi început o gândire care a zguduit din temelii o Valahie amorţită sub sultanatul olog de mijloc de veac trecut.

Dacă te plimbi doar câteva ore prin această comună, aflată la o aruncătură de băţ de Râmnicul paşoptist, ai să înţelegi de ce „dreptatea şi frăţia” au rude directe cu Topologul lui Bălcescu.

Dar asta a fost istoria, o istoria uriaşă, a acestei zone absolut fascinante din Valea Topologului.

Prezentul se înscrie pe axă modernă, una care va concentra investiţii în drumuri, sănătate, cultură.

“Căaminul Valea Viei intră în modernizare, în urma unui contract semnat AFIR, proiect care priveşte modernizarea si dotarea acestuia. Şcoala veche se modernizează, una din clase, va funcţiona pentru bibliotecă. În locul bibliotecii a fost aşezată arhiva primăriei. Biblioteca e digitală cu internet, unde se adună toţi copiii localităţii. În ceea ce priveşte finanţările guvernamentale, toate contractele le-am semnat cu Ministerul Dezvoltării. A început execuţia lucrărilor la apa şi la canalizare. Suntem în desfăşurare cu licitaţia pentru poduri şi podete. Pe AXA10, adică prin AFIR, vom anvelopa scoala din centru, la final va avea grupuri sanitare şi un teren de sport în curtea scolii. Avem în lucru modernizarea  iluminatului public. Iar după ce vom termina amejajarea căminului cultural din centru comunei din bugetul local vom amenaja un parc”, spune primarul Constantin Oprea.

Anul acesta se va continua asfaltarea drumului judeţean care leagă Primăria de Galicea şi se aşteaptă asfaltarea prin fonduri europene, a celui de-al doilea drum judeţean care va fi o calea a Bucureştilor pentru localităţile din Sud Estul judeţului.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *