Nici 20% din localitățile vâlcene nu s-ar putea autofinanța din veniturile proprii (17 din 89)

Dacă privim pragul de 15 miliarde lei vechi, cel pe care guvernul îl alocă oricărei localități, indiferent de veniturile atrase, putem să croșetăm pe această premisă, o analiză completă și finală a modului de existență financiară a UAT-urilor din Vâlcea.

Astfel din totalul celor 89 de localități ale județului Vâlcea (2 municipii, 9 orașe și 78 de comune), doar 17 localități trec singure pragul guvernamental, de 15 miliarde lei vechi.

Acestea sunt ambele municipii, 8 orașe și 8 comune.

Mai mult, municipiul Râmnicu Vâlcea nu primește din partea guvernului niciun sprijin financiar și nu este singura localitate în această situație.  Alături de Râmnic, alte trei UAT-uri nu primesc nimic la buget de la centru. Deci efectiv doar 4 localități vâlcene sunt lăsate pe prinicipiul autofinanțării.

Trist este însă faptul că opt orase din nouă se pot autofinanța, adică, o stațiune balneară, Băile Govora nu ar putea să-și asigure pragul minim de existență. Cu atât mai mult, vorbim de o stațiune, nu de vreo localitate industrială falimentară. Asta înseamnă din punctul nostru de vedere, un management defectuos al localității. Indiferent de pandemie sau cu atât mai mult, pandemia de Coronavirus era o șansă pentru Govora, stațiune cunoscută exact pentru tratamentul bolilor respiratorii.

Declinul Govorei este însă unul nu de ieri de azi, ci unul care se manifestă progresiv de ani buni.

La raportul comunelor, cifra este dramatică. Din 78 de comune, doar 8 trec pragul guvernamental, cu venituri din resurse proprii. Adică 70 de comune vâlcene sunt dependente într-o măsura mai mica sau mai mare de banii guvernului pentru a exista, pentru a plăti salariați, utilități, etc.

Adică 70 de comune și 1 oraș din Vâlcea nu reușesc să supraviețuiască.

Soluții? Unii spun comasarea. Eu mă îndoiesc de această matematică. dacă aduni sărăciile la un loc, nu iese o bogăție, ci o sărăcie și mai mare de administrat. Lucrurile devin și mai greoaie, când ai o sărăcie care se întinde pe 30 de km în lungime. Unde să investești mai repede când aduni de exemplu, 4 comune cu venituri de sub 2 miliarde?  În care din cele 4 foste localități comasate?

Deci soluția stă tot la îndemâna guvernelor și a primăriilor. Programe de finanțare a investițiilor și accesarea și intocmirea de proiecte. Anularea criteriilor prohibitive de eligibilitate, care pun piedici în accesarea de fonduri europene și atragerea de investitori privați în zonă, cu facilități fiscale pentru cei care vin să dezvolte afaceri în zone defavorizate.

Bun, față de anul trecut, două noi localități au trecut pragul de 15 miliarde vechi, încasări Este un pas, acum doi ani, o comună făcuse un astfel de salt peste pragul minim al guvernului.

Dar, per ansamblu, să ai doar 19,10% localități în județ cu posibilități de autofinanțare este mult prea puțin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *