Nemţii, austriecii, polonezii au descoperit Munţii Câineniului şi Ţara Loviştei înaintea…românilor
Localităţile de pe Valea Oltului au început de câţiva ani să fie în atenţia turiştilor străini. Călimăneştiul sau Brezoiul se numără printre opţiuni, cel din urmă, prin prisma evenimentelor culturale care au pus micul orăşel montan pe hartă.
Dar există şi un tip de turişti străini, montaniarzii, care vin regulat aici la Câineni. Fie cu rulote, fie cu maşini personale şi apoi aleg traseele pe jos. Nemţi, austrieci, maghiari, polonezi sunt turiştii care au descoperit Vâlcea. Vin în fiecare vară la Câineni, se opresc în centrul comunei, studiază traseele montane şi apoi se duc spre munţii noştri.
„Aceştia vor locuri mai izolate, pentru a uita de aglomeraţia din marile oraşe apusene. De regulă se cazează o noapte aici apoi pleacă pe munte. Iubesc această parte de ţară, o consideră foarte pitorescă. aceştia spun că vor ceva diferit faţă de locul de acasă iar pentru ei Ţara Loviştei este deja o destinaţie montană. Da, se poate spune că străinii cunosc mai bine decât românii Ţara Loviştei”, spune primarul din Câineni, Ion Nicolae
Intimitate, liniște, sălbăticie, natural, poteci care duc pe creste, păduri virgine cam astea sunt criteriile pe care le caută străinii care vin în fiecare vară la Câineni.
„Peisajul e important, ne cer informaţii despre refugii, stâne, despre istoria locului. Sunt fascinaţi când află că aici a fost linia frontului în Primul Război, aspecte prea puţin cunoscute”, afirmă Nicolae.
Încantati, turistii straini promit ca le vor povesti prietenilor despre atractiile din Romania si ii vor sfatui sa le viziteze.
De altfel, anul 2017 a reprezentat o schimbare de paradigmă pentru turismul românesc: ţara noastră a atras turiştii străini ca un magnet în timp ce ofertele i-au determinat pe români să prefere staţiunile de la noi în dauna celor din afara graniţelor, aşa cum obişnuiau în trecut.
Varietatea e un alt element care i-a atras pe turişti în 2017. Germania, Israel, Italia, Franţa şi Ungaria au fost ţările din care au provenit cei mai mulţi turişti străini. Polonezii şi englezii au început şi ei să îşi îndrepte privirile spre România şi să aleagă să-şi petreacă vacanţa la noi, mai arată datele INS.
Liviu POPESCU