Ne trebuie urgent o strategie de relansare a economiei

Organele statului trebuie să găsească urgent o strategie de relansare economică. Dincolo de măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei, trebuie să revenim, treptat, la o funcționare normală, cu un plan de redresare cuprinzător pentru o gamă mai mare de activități profesionale. Avem șomaj cât cuprinde, incasarile la bugetul de stat au scăzut drastic, iar acum statul platește măsurile, dar până când ?

Guvernul a luat măsuri de ajutorare, dar soluțiile acestea nu rezolvă nimic. Nu facem  decat să mutăm problemele pentru mai târziu. Șocurile din mediul de afaceri sunt masive. Șomajul tehnic, contracte pierdute, îndatorarea la bănci, vor conduce, în medie, la o viabilitate de maximum 3 – 4 luni, după care un iminent faliment. Companiile și furnizorii nu pot continua procesul de producție, pentru ca nu mai au posibilitatea să livreze, timp în care, mai devreme sau mai târziu, impozitele la stat trebuie achitate. Statul garantează împrumuturile la peste 40.000 de firme, dar zilele trecute s-au stricat  serverele și nu s-au mai putut înscrie.

Magazinele nealimentare intră în faliment. Oamenii spun că vânzările pur si simplu nu mai există, dar chiriile, ca și salariile, ca și impozitele trebuiesc plătite. În Vâlcea, toate afacerile de familie sunt pe ducă. Cineva spunea ca are un magazin de perdele și care nu mai are cu ce trăi. ”Magazinul asta era singura noastră sursă de venit. Nu am mai vândut nimic de peste o lună de zile, timp în care a trebuit să cheltuim mereu. Vom ajunge la faliment, pentru că și după ce se vor redechide magazinele, noi nu mai avem prea multă marfă și nici cu ce să cumpărăm alta”, spunea șefa unui magazin.

Este imperios necesar a se reîncepe și activitățile sociale, reducând impactul asupra sănătății. Dacă ieși din casă ești amenințat de virus, iar dacă continui cu izolarea, psihologii spun că, unii riscă boli grave ale depresiei.

Este clar că trebuie să trăim cu acest virus până se va găsi un vaccin sau un tratament care să-l combată, de aceea, nu mai putem aștepta prea mult.

Mai multe țări încep, din această săptămână, cu măsuri provizorii de relaxare a interdicțiilor privind pandemia, timp în care noi, potrivit autorităților așteptăm încă o săptămână sau două de creștere a numărului de cazuri.

Rămâne de văzut când și cum ne vom relua libertatea de a munci, de a trăi.

Claudia POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *