Muzica rock și blues se promovează cu sufletul, nu cu bani! Festivalul „Constelații Rock” a fost un succes de la prima ediție!

In aceasta vară am părăsit bârlogul meu de la Mihaesti pentru două evenimente petrecute în Valcea – Serile de rock și blues de la Brezoi și Constelații Rock de la Râmnicu Vâlcea

Două coordonate care mi-au definit de-a lungul vieții educația, personalitatea, coafura și abordarea lucrurilor în societate.

E drept muzica rock nu este pentru oricine. Este un produs muzical de nișă care se formează ca aroma și gust in adolescenta. Coroborat cu un tip de personalitate, temperament, non conformism, un fel de rebeliune împotriva unor canoane ipocrite, pseudo-etici, etc.

Dar muzica rock este o uriașă planeta de stiluri, genuri, care de la naștere și până acum a construit sute de fluvii muzicale. Muzica rock este ceva aparte, e antonimul manelelor și de mai bine de 30 de ani, muzicologii au inclus-o in așa numitul gen al „muzicii culte”. Dat fiind faptul că nu intră in latura comercială și nu este in mapa de difuzare a posturilor comerciale de muzica. Plus multe altele care țin de ecologia instrumentelor, mai puțin calculator și mai multă măiestrie și talent al artistului.

In acest sens, iată că la Vâlcea am avut șansa de a avea două evenimente – unul mai complex și mai longeviv la Brezoi(deja o tradiție) și o repornire după trei decenii a festivalului care prin anii 90 punea municipiul pe harta- Festivalul Constelații Rock.

Potrivit jandarmeriei Vâlcea, in cele două zile de festival, au fost 1.750 de valceni care au asistat la acest eveniment, cea mai mare parte în a doua zi.

Un loc în care ne-am revăzut după atâția ani, deși trăim în același oraș, trei generații, a de dinaintea mea, cu părul alb, a mea cu început de albire și adolescenții care abia pășesc în viața. O întâlnire minunata, manifestată prin decenta, prin calitate, prin bere și tutun.

Trecând peste aberațiile unui șef de partid care a motivat absența membrilor sai, printr-o declarație absolută năroadă (in timp ce membrii și vicele lui ascultau manele pe litoral) atacurile nu prea elegante ale colegilor din presa, Vâlcea a avut parte de un festival minunat, care pe mine, m-a făcut să mă simt ca la Brezoi.

Habar nu am daca au existat costuri de promovare, pentru mine insa este cam anapoda. Este ca și cum aș avea o iubita frumoasa de la natură dar as pretinde bani sa o laud că e frumoasa.

In orice caz, o concluzie se trage de aici. In Ramnicu Vâlcea este loc pentru muzică rock. Și acesta a fost doar începutul. Pentru că, majoritatea celor care au fost la concert au avut între 16 și 25 de ani. Asta este cel mai important lucru.

Noi bătrânii am stat in spate sau pe sus, privindu-i pe cei mici care au preluat ștafeta. Privindu-i admirativ, apreciativ, cu emoție. Pentru ei a fost acest Festival, pentru a le oferi o cărare, un drum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *