Muzeul Tăranului Român din Valea Olteţului a luat fiinţă la Zătreni

Zătreni, localitatea boierească a Văii Olteţului, popas din vremurile de început când legiunile ajungeau la Sarmisegetuza, drumul care leagă Oltenia de sud cu Oltenia de sub Munte, marea capitală a feudalilor din secolele trecute, devine din acest an, loc de patrimoniu naţional.

Are şi de ce, încă din 1898, la Zătreni ia naştere prima bibliotecă publică. Fondul de cărţi de care dispuneau bibliotecile era valoros şi util, pe gustul cetatenilor, deorece misiunea de selectie a fost incredinţată lui George Coşbuc şi ulterior lui Alexandru Vlahuta. De altfel există mărturii scrise că Vlahuţa a poposit şi a stat în mai multe rânduri la Zătreni, chiar la boierii Boicescu.

La încuputul secolului XX, la Zătreni se înscrie în Centrul Cultura Unirea.  În statutul cercului se specifica ” Scopul cercului va fi absolut cultural, întelegand prin aceasta propăşirea educarii moralo-patriotice in populatia sateasca din regiunea cercului”. Astfel in 1907 in judetul Valcea, in cercurile culturale au fost cuprinse toate cele 156 scoli rurale cu peste 200 de invatatori.

Revenind în prezent, se poate afirmă că viaţa culturală a Vâlcii are o nouă direcţie, pentru că la Zătreni a apărut Muezul Ţăranului Român din Valea Olteţului.  Un centru cultural pe drumul nobililor, un muezu care adună exponate – războaie de ţesut, costume populare, unlete agricole, veselă vechi de peste 200 de ani. Un uriaş zăcământ de tradişii, un patrimoniu cât un univers, acesta este Muzeul Ţăranului Român din Valea Olteţului.

“Este vorba de ţăranul cu ştiinţă de carte, cel care ştia şi munca la câmp care era informat. Un ţăran de altă factură decât cel oltean la care ne raportăm. Zătreniul avea un caracter aristocratic, aici boierii aveau şi moşii dar şi mici manufacturi. Ţăranii lucrau cu simbrie, nu erau săraci, mulţi îşi ducea copiii la şcoli pentru că îi voiau cu ştiinţă de carte şi oameni destoinici. Foarte mulţi boiernaşi se ridică aici după câteva generaţii de ţărani”, spune Constantin Liţoiu.

Zătreniul devine astfel un popas de neocolit pentru cei care străbat Vâlcea de Vest, pe vechiul drum al cetăţii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *