Munți de peste 2000 de metri, peșteri, chei, tradiții asta este zestrea viitoarei staţiuni Vaideeni

Se întinde de la 2000 de metri până jos în Valea Luncavăţului. Se dilată până la Cerna şi ocupă tot ţinutul subalpin până la Horezu. Au păstrat, portul, horele, accentul molcom dar şi dârzenia ardelenilor, locul de unde au venit.

Acesta este Vaideeniul. O comuna unicat în Vâlcea, cu cei mai gospodari valahi, cu case care îmbină stilul transilvan cu oltenescul de sub munte. O localitate despre care până în 89, se vorbea în şoaptă şi cu admiraţie „e din Vaideeni”, spuneau vâlcenii despre oamenii muntelului. Şi se tăcea admirativ.

În acest moment Vaideeniul tinde spre a deveni o staţiune în arhipeleagul vâlcean. Pensiunile din localitate sunt deja căutate, aici au loc cele mai intersante evenimente, concursuri, cheile Luncavăţului, Cheile Cernei, peşterile, mâncarea tradiţională, sunt un compozit care definesc povestea de succes a Vaideeniului.

Nu mai spunem de loturile de la Ursu-Ursuleţul care deja au grad de concesiune de peste 70%. Iar cererile sunt continue. Şi se investeşte în infrastructură. 

„Nu trebuie să mai repetăm că Vaideeniul este deja o destinaţie şi un loc căutat de dezvoltatorii care vor să ridice aici structuri de cazare. Noi am asfaltat drumurile care urcă spre munte. Lucrăm la tot ce înseamnă artere, mai ales acolo unde am avut probleme cu eroziunile şi alunecările de teren”, spune Daniel Băluţă, edilul din Vaideeni

În vara acestui an, peste 3000 de turişti au trecut prin Vaideeni, fie la pensiuni, fie ruloate, fie au campat pe vaile Cernei sau ale Luncavăţului, fie au urcat spre Ursu. Fie au folosit traseele montane pentru circuite off-road.

„sunt convins că în cel mai scurt timp vom deveni staţiune de interes local în primă etapă, fapt care va spori gradul de notorietate al Vaideeniului”, conchide Daniel Băluţă.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *