Motel Capela – De la Simbolul Turistic al Râmnicului la bordel şi acum o ruină

A fost,  zeci de ani, simbolul Râmnicului. Când te vedeai cu cineva din afara judeţului şi spuneai de unde eşti, te întreba imediat: “Aaa, frumos acolo, la voi, pe munte, la motelul ăla, Capela”.

Zâmbeai cu mândrie. Chiar dacă nu era munte. Era dealul Râmnicului, unde, acolo, în mijloc de pădure, în 1971, se inaugura, cu mare pompă, una din clădirile simbol ale oraşului. Un motel care se prelungeşte în pădure. Unde, de la fiecare cameră, puteai mângâia o frunză de fag. De unde păsările îţi vesteau că e dimineaţă.

capela1Un motel cât un hotel de cinci stele. Deasupra oraşului, care privea Râmnicul până dincolo, spre marginea Oltului de est. Acesta era motelul Capela. Puţine oraşe ale României se puteau lăuda, în acei ani, cu o clădire impunătoare ridicată la cotă.

La marginea unui cartier select, unde locuiau securişti, activişti de partid, toată spuma PCR, toată directorimea fabricilor socialiste, pe vârf de deal, s-a ridicat acest frumos motel. Cu un restaurant select, unde se asculta seara o Santana, un ABBA, Boney M.

Cu o terasă din lemn, rustică, unde se putea mânca bine, tradiţional, locul frecventat de străini sau de mari actori ai României: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Ion Dichiseanu sau de cântăreţi gen Similea, Dan Spătaru, Chiriac, capela3atunci când, în oraş, erau Spectacole de Varietăţi. Mişu Fotino era fascinat de acest hotel al Râmnicului.

 Aici au fost găzduite, în anii ’80, toate loturile străine de handbal feminin. A fost un regal. Ulterior, s-a construit şi un camping, pentru că erau multe cereri de cazare.

Anii ’90 sunt anii începutului Mega Escrocheriei Minea. Marele infractor Minea reuşeşte să pună mâna, în acel haos legislativ, pe cele mai frumoase obiective turistice ale Vâlcii – Popas Comanca Olăneşti, Hotel Alutus, Ştrandurile Ocniţa şi Ocnele Mari, Peninsulele Ostroveni.  Minea este cel care, pe mână cu autorităţile din acea vreme, distruge capela2turismul din Vâlcea. Crimă abominabilă, pentru care ar trebui pus la zid şi foc fără somaţie.

Cea mai mare boală a anilor de după revoluţie: cancerul Minea, acest infractor aflat la arest! De toate aceste obiective simbol se alege praful.

Uşor, campingul devine bordel de noapte, iar după anii 2000, tot hotelul devine bordel cu ora. Anumite camere aveau chiar aparatură sofisticată, pentru a filma dezmăţurile cu VIP-urile locale. Ulterior, se spune că erau folosite pentru şantaj.  Tariful era de 50 de lei pentru o cameră, pentru 2 ore, iar patronatul a reuşit, în acest mod, să ţină în funcţiune o clădire care se degrada de la o zi la alta.

În cele din urmă, acum trei ani, odată cu arestarea lui Minea, motelul-bordel se închide definitiv. Azi este o ruină, loc unde boschetarii Vâlcii dorm şi trăiesc. Este scos la licitaţie, a ajuns la valoarea de 6 miliarde lei, dar nimeni nu-l cumpără.

Istoria frumoasă a Râmnicului se stinge încet pe unul din cele mai frumoase dealuri simbol ale oraşului – Dealul Capela.

Mihai IONESCU

4 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *