Monumentul Marii Uniri din Arad executat în China și pierdut pe drumul spre casă

Ministerul Culturii a informat Primăria Municipiului Arad că a apelat la instanță pentru a-l obliga pe sculptorul Florin Codre, cel care a câștigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri, să livreze lucrarea, sau să restituie suma de 10 milioane de lei, plătită din bani publici.

Potrivit unui comunicat de presă al municipalități arădene, transmis luni, în urma notificărilor transmise autorului Monumentului Marii Uniri de la 1918, Ministerul Culturii a demarat o acțiune în instanță în vederea recuperării lucrării sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia, adresa prin care Primăria municipiului Arad este înștiințată cu privire la aceste demersuri fiind, semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.

‘Este bine că totuși reprezentanții guvernului s-au trezit în sfârșit să reacționeze, însă este greu de înțeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni, pe români în general, după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes național, ajungând practic în situația de a declara ‘pierdut’ monumentul Marii Uniri’, a declarat primarul Gheorghe Falcă în comunicat.

Inițiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînființarea Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, asociație care a și organizat de altfel un concurs național pentru proiectul artistic.

Ministerul Culturii a scos însă din buget fondurile pentru finanțarea acestuia și a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanților Asociației arădene. Proiectul câștigător, care a fost anunțat în toamna anului 2007, aparține sculptorului brașovean Florin Codre, acesta primind pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii.

Tot în anul 2007, Primăria municipiului Arad l-a invitat pe sculptorul Florin Codre să prezinte arădenilor macheta viitoarei opere de artă, cu ocazia evenimentelor oficiale organizate în cinstea Zilei Naționale a României. Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergență a celor trei provincii românești. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Primăria municipiului Arad a prevăzut anual fonduri în bugetul local pentru realizarea infrastructurii și instalarea monumentului, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc.

Încercările repetate ale municipalității de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, după cum nici solicitările de clarificări adresate Ministerului Culturii nu au primit răspunsuri, singurele informații despre situația monumentului Marii Uniri fiind cele apărute în presă, potrivit cărora lucrarea se află în curs de execuție în China, a precizat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al municipalității arădene.

În luna aprilie a acestui an, primarul Gheorghe Falcă afirma că livrarea monumentului nu s-a putut face la timp deoarece firma lui Florin Codre a intrat în insolvență.

‘Ministerul Culturii a plătit (…) pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrată anul trecut pentru că firma sculptorului a intrat în insolvență și nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul până în România. Este păcat că ministerul, care a plătit deja această lucrare, nu se implică pentru a o aduce în țară’, preciza Gheorghe Falcă. AGERPRES

***

Sculptorul Florin Codre este autorul a trei  statuii ecvestre importante: a lui Avram Iancu, dezvelită în 1978, la Târgu Mureș; a lui Carol I din Călărași, dezvelită în 2008; a lui Carol I, dezvelită în București în 2010. Pentru monumentul Marii Uniri, se pare că la Arad s-a dorit o altă propunere, nu cea stabilită prin concurs de Ministerul Culturii.

Cunoscutul sculptor Florin Codre a fost cascador, este cresător de cai de rasă, producător și regizor al filmului „Șobolanii roșii” (1991).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *