Monede de acum 2.300 de ani, cu chipul regelui Filip al II-lea, descoperite la Nicolae Bălcescu

O descoperire suprinzătoare și controversată totodată a fost făcut luni, într-o pădurea din comuna Nicolae Bălcescu.
Este vorba de un număr de 62 de monede de argint cu chipul regelui Macedoniei Filip al II-lea, tezaur care a fost descoperit de un pasionat de istorie din comuna Tomșani, pe malul stâng al râului Topolog, într-o pădure de lângă satul Corbii din Valea.
Primele teorii sunt destul de controversate, deși la prima vedere acestea par a fi monede macodenene, prof. dr. Claudiu Tulgea, directorul Muzeului Județean Vâlcea susține că acestea sunt de fapt copii geto-dacice făcute la jumătatea secolului al III-lea î.H, copii după monedele macedonene.
”Sunt imitații după emisiuni postume(tetradrahme) ale lui Filip II al Macedoniei, tezaurul se datează, probabil, în a doua jumătate a sec. III î. Hr. Unele monde mai păstrează urme de legendă, altele sunt imitații grosiere. Unele au fost incizate pentru verificarea calității metalului conținut. acestea cântaresc între 11,6-11,8 grame”, spune Tulugea
În orice caz, descoperirea este una importantă, având în vedere că aceste monede, chiar și copii, ar putea avea între 2.300 și 2.400 de ani vechime.
În prezent, acest tezaur este cercetat de istorici pentru a se afla cu exactitate vechimea și proveniența lor.