Modelul Victor Giosan, cam asta vrea strada din Vâlcea

Protestele din aceste zile ar putea reseta complet scena politică, dar asta depinde de longevitatea lor şi de lipsa fenomenului manipulării.

Dacă aceste proteste vor scădea în intensitate şi se vor estompa, din diverse motive, s-ar putea să fi fost doar o buclă şi atât, după care politicienii tăcuţi ai acestor zile să revină la viaţa de dinainte.

Un moment similar s-a produs în decembrie 1989, când, pe 22 decembrie, în toată România, toţii activiştii PCR s-au băgat sub pat, în debarale, s-au încuiat în case, simţind că ăsta este sfârşitul destinului lor politic.

Dar toată asta a durat o lună. Pentru că strada s-a calmat, lipsa informaţiei, şmecheria unora au dus la manipularea totală a revoltei oneste, iar activiştii, timid la început, apoi cu curaj, au ieşit din casă şi, în scurt timp, au sărit la putere. „Hai bă, gata, sunt tot ai noştri, ce dracu’ ne-am speriat atâta?”, a fost strigătul lor, în ianuarie 1990.

Acum ne aflăm în momentul sublim în care clasa politică stă în casă şi se uită de după perdea, aşteptând calmarea şi detensionarea străzii. „Trebuie neapărat să se întâmple!”, spun ei, „Gata, au luat capul lui Ponta, ce dracu’ mai vor drogaţii ăştia?!” Stau şi îşi dau sms-uri, în aşteptare. Se uită la condiţiile meteo, trebuie să vină zăpada, frigul…

Dar dacă nu va fi aşa, dacă strada va sta, nu neapărat plină de oameni (dar, la prima greşeală, imediat se umple!)? Dacă nu mai merge ca până acum?

Mă uit la Vâlcea. PNL a primit azi o lovitură, acum o săptămână avea candidat la primărie,  şi unul cu şanse, potrivit sondajelor. La Bucureşti, acum două săptămâni, Oprea era pe val, chiar vehiculat ca premier, iar Piedone pleca favorit pentru primăria Bucureştiului. Nu mai e nimic din toate astea. Nici la Vâlcea, nici la Bucureşti.

Giosan.

E o paradigmă, habar n-am dacă omul şi-ar dori să candideze, dar cu Victor am realizat multe emisiuni, este modelul politicianului cinstit şi competent de Vâlcea, cel care, atunci când vorbeşte el, face să se tacă în jur. Nu, nu are charismă, pentru că nici nu a vrut asta. Este cel care, atunci când Crin şi Ponta se pupau pe gură, a scris o scrisoare dezastruoasă pentru PNL, în acel mutant USL. Virală pe net.

Ăsta este modelul pe care îl vrea strada, nu ştiu dacă cea din Vâlcea. Vâlcea este încă Republica Oltchim şi Republica CET, abia acum pipăie capitalismul pe la noi. S-ar putea să nu avem elite, decât umflate cu pompa, dar sensul este dat înspre acolo. Deci, conceptul Giosan. Nu neapărat Victor Giosan, dar trebuie luat modelul şi căutate similarităţi. Nu doar la PNL, ci şi la PSD.

Eu am dat un exemplu, nu am altul în minte pentru Vâlcea, aştept şi alte sugestii… Asta, în condiţiile în care ceea ce se întâmplă acum în stradă nu este doar o buclă, o rătăcire în afara sistemului, ci este chiar kilometrul societăţii europene româneşti.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *